Galerii: õhuväelased harjutavad Pärnus merepäästet

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile Pärnu lahel alanud rahvusvahelisel merepäästeõppusel Baltic Bikini harjutavad Eesti, Läti ja Leedu õhuväelased inimeste päästmist mere kohal juhtunud lennuõnnetuste korral.

Õppuse käigus mängivad õhuväelased läbi lennuõnnetused mere kohal ning osalejate ülesandeks on ellujäämisvõimekust testida ja harjutada. Lendurid «uputatakse» kokpitisarnases puuris merre ja nad peavad vee all ennast kokpitist-puurist vabastama ning pinnale tõusma.

Õhuväelased harjutavad ka hingamisaparaadi, päästevesti ja päästeparve kasutamist. Õppuse ajal tehakse harjutusi nii päeval kui öösel.

Lennubaasi ülema asetäitja major Ivar Värki sõnul on sellised iga-aastased päästeharjutused vältimatud lendurikvalifikatsiooni säilitamiseks. «Õppuste seeria Baltic Bikini sai alguse 2004. aastal tänu Taani kuningliku õhuväe abile. Kuid juba aastaid viiakse seda õppust läbi ilma välisabita,» ütles major Värk, kelle sõnul on Eesti, Läti ja Leedu õhuvägedes selleks piisavalt kvalifitseeritud päästespetsialiste ja –instruktoreid.

Baltic Bikini on Eesti, Läti ja Leedu ühine iga-aastane õhuvägede merepäästeõppuste seeria. Eelmise aasta merepäästeõppus peeti Lätis Liepaja lähistel ning järgmise aasta õppuse viib läbi Leedu õhuvägi. Eesti, Läti ja Leedu õhuväelastele lisaks osaleb tänavusel õppusel ka Rootsi õhuväe vaatleja.

Õppust toetavad Eesti mereväe laev Tasuja, Läti õhuväe kopter Mi-17 ja Eesti politsei- ja päästeameti kopter AW-139 ning Pärnu lahe merepäästeseltsi liikmed.

Eesti, Läti ja Leedu õhuväelased osalevad Pärnu lahel peetaval merepäästeõppusel kuni 6. augustini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles