NATO vähendab Balti õhuturbes osalevate lennukite arvu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali ja Kanada hävitajad
Portugali ja Kanada hävitajad Foto: SCANPIX

NATO vähendab alates 1. septembrist Balti õhuturbemissioonil osalevate lennukite arvu poole võrra, kinnitas NATO peakorteri kõneisik.

NATO peakorteri kõneisik kolonelleitnant Jay Janzen kinnitas BNS-ile, et NATO vähendab alates 1. septembrist Balti õhuturbemissioonil osalevate lennukite arvu poole võrra ning 16 lennuki asemel jääb missioonil osalema kaheksa lennukit.

Ta lisas, et Leedus Šiauliai lennuväljal hakkab kahe kontingendi asemel paiknema üks kontingent.

NATO pressiesindaja Carmen Romero sõnas rahvusringhäälingu uudistesaatele «Aktuaalne Kaamera», et NATO sõjaliste otsustajate hinnangul on kaheksa lennukit praegu piisav Balti õhuruumi kaitsmiseks.

Eile kirjutas Briti ajaleht The Guardian, et NATO vähendab alliansi Balti õhuturbe lennukite arvu sel sügisel 16 ligi kaheksale. Janzen sõnas lehele, et lennukite arvu vähendamine on vastavuses ülesande mõõtmetega.

The Guardiani andmeil on otsus selle puhul juba vastu võetud.

Lisatud kaitseministeeriumi NATO ja Euroopa Liidu osakonna juhataja asetäitja Liis Mure kommentaar:

The Guardiani artiklist võib jääda ekslik mulje, justkui oleks Walesis saavutatud kokkuleppeid Balti riikide heidutusmeetmete ja NATO kohalolu kohta meie regioonis ümber vaadatud. See ei ole nii: NATO kaitseministrid kinnitasid juunis nende meetmete jätkumise vajadust.

Põhimõttelisi otsuseid NATO kohalolu vähendamise kohta Balti riikides ei ole tehtud. Wales’is saavutatud konsensus kehtib ning heidutusmeetmeid, sealhulgas tugevdatud Balti õhuturvet ei ole kahtluse alla seatud. See tähendab, et NATO hävitajad Ämari lennubaasist lähiajal ei lahku ja sama puudutab ka Leedus Šiauliai lennubaasis olevat põhikontingenti.

Oleme hetkel koos liitlastega Ämari rotatsioonide täitmise osas arutelusid pidamas 2016. aasta kohta.

Arutelud NATO peakorteris õhuturbemissiooni tuleviku osas algavad alles sellel sügisel poliitilisel tasandil. Oluline on vahet teha laiema poliitilise kokkuleppe ning selle vahel, kuidas operatsiooni rakendamine hetkel toimub.

Küll aga on Leedus paiknevast kahest hävitajate paralleelsest kontingendist sellel sügisel puudu üks (ehk siis plaanitud 8 asemel on kohal 4). Selle põhjuseks ei ole teadlik otsus missiooni vähendamise kohta, vaid liitlastel ei ole õnnestunud leida piisavalt palju hävitajaid selle tühimiku täitmiseks.

Loodetavasti paraneb see olukord 2016. aastal ja Leedus viiakse kohalolek samale tasemele, mis varem. Ilmselt see ongi asjaolu, millele The Guardian on viidanud ja millest räägib oma kommentaaris ka NATO peakorter.

Samuti on oluline täpsustada, et NATO peakorteri hinnang hävitajate arvu vähenemise kohta ei puuduta ainult kohalolekut Balti riikides, vaid lisandub ka Poola. Poola ei ole traditsiooniliselt olnud Balti õhuturbemissiooni osa, kuigi operatiivses plaanis NATO seda nii käsitleb.

Balti õhuturbe all peame me silmas põhikontingenti Šiauliais ning kahte lisakontingenti Ämaris ja Šiauliais. Kokku on see 12 hävitajat (millest käesoleva aasta septembrist kuni detsembrini väheneb kaheksale), mitte 16 nagu Balti ja Poola operatsioonide peale kokku.

Tulenevalt Vene Föderatsiooni sõjalisest aktiivsusest meie õhuruumi lähistel toetab Eesti mõlema lisakontingendi jätkumist nii Ämaris kui Šiauliais ka pärast 2015. aasta lõppu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles