Murefoorum kuuleb ka kõige jõhkramaid saladusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsemure foorumi konsultant Margarita Kerson (esiplaanil) ning tugiisikuteenuste ja Lapsemure koordinaator Anna Krainjukova suhtlevad lastega telefoni ja Skype’i teel.
Lapsemure foorumi konsultant Margarita Kerson (esiplaanil) ning tugiisikuteenuste ja Lapsemure koordinaator Anna Krainjukova suhtlevad lastega telefoni ja Skype’i teel. Foto: Mihkel Maripuu

«Minu isa kasutas mind ära, nüüd olen isast rase. Mida teha lapsega, kelle isa mulle vägisi andis?» Nii küsib Lapsemure foorumis 16-aastane neiu.


Et Tallinna perekeskuse foorumis www.lapsemure.ee saab oma mure ära rääkida anonüümselt, on see noorte hulgas popp. Tegemist on enamasti n-ö noored noortele nõustamisega, kus küsimust lahatakse omavahel.


«Üks küsib, teised vastavad. Osa noori on väga asjalikud ja oskavad piisavalt nõu anda. Kui aga tegemist on tõsisema looga, võtab selle kokku psühholoog-konsultant, kes kutsub abivajaja vestlusele või pakub talle abisaamisvõimalusi,» selgitas perekeskuse juhataja Pille Teder.


Moderaator hoiab silma peal


Foorumis käsitletakse peaaegu kõiki eluprobleeme, alates suhtlusest eakaaslaste, vanemate, õdede-vendade, õpetajate ja vastassugupoolega. Edasi tulevad seksuaaleluprobleemid ja vägivald – nii psüühiline, füüsiline kui ka seksuaalne.
Mõtteid vahetatakse elu ja surma üle, antakse nõu suitsiidimõtetega inimestele, otsitakse elule mõtet.


Moderaator hoiab silma peal, et foorumisse ei pääseks roppused ja ebasündsused. Politseile antakse teada kahtlastest, mitte heade kavatsustega täiskasvanud külastajatest, kes käivad foorumis endale sõpru otsimas.


Tederi andmetel esitavad lapsed ja noored kõige sagedamini küsimusi seoses muutustega oma keha arengus. Paljudel on mureks ka suhtlemine, depressioon ja vägivald.


«Ei saa öelda, et laste mured sageneksid või abivajajate hulk ühiskonnas kasvaks. Pigem on asi selles, et aina julgemalt tullakse abi küsima. See tähendab, et meil on rohkem tööd,» märkis Teder.


Praegu töötab perekeskuses 25 psühholoogi ja sotsiaaltöötajat. Nõustamisel käis näiteks üksnes augustikuus 200 noort inimest, kes üksi, kes koos vanematega. Tederi sõnul on see suve kohta suur hulk.


Samas on avatud ka päevakeskus, kuhu kool või lastekaitsetöötaja saadab õpiraskustega lapsi. Aasta jooksul on keskuses käinud enam kui 2000 inimest.


«Kõik ühiskonnas toimuv väljendub ka perekonnas. Lapsed on kõige tundlikumad muutustele pereelus – olgu siis töötuks jäämine, lahutus või midagi muud. Paljudel on mure, aga nad ei julge seda kellelegi rääkida. Foorum annab selle võimaluse,» sõnas Teder.


Näiteks võib tuua 13-aastase tütarlapse, kes julges alles nüüd avalikult tunnistada, et võõrasisa teda kuus aastat tagasi ära kasutas. Tollal ei rääkinud ta seda oma emalegi. «Näen seda unes, ja kui ärkan, on hirmus olla,» kirjutas tüdruk foorumis. Konsultant soovitas tal psühholoogi vastuvõtule tulla.


Psühholoog analüüsib


Tütarlapsele, kes isa last kannab, ei osanud foorumis osalejad eriti tarka nõu anda. «Ära tee aborti, tapad lapse ära,» oli pea ainus nõuanne.


See-eest psühholoog vastas neiu murele pikemalt: «Ainult sina saad otsustada, mis on sinu jaoks õige, mis vale. Tundub, et mida iganes sa ei valiks, see paistab olevat raske otsus.»


Raske on 16-aastasel emal lapsega üksi toime tulla. Raske on otsustada abordi kasuks, mis võib lisaks süümepiinadele kaasa tuua riski tervisele. Raske on anda laps pärast sünnitust lastekodusse.


Psühholoog analüüsis kõiki variante ning soovitas pöörduda sotsiaaltöötaja poole. «Sinu valikust sõltub praegu kahe inimese tulevik,» märkis ta.


«Kui ei oleks seda portaali, siis poleks ka maailma,» kirjutas seal 13-aastane tütarlaps.


«Päevas külastab foorumit umbes 500 inimest, see näitab, et laste internetinõustamine on väga vajalik,» nentis Teder. Varem pakkus niisugust teenust MTÜ Eesti Vaimse Tervise Ühing, Tallinna perekeskus teeb seda enam kui kaks aastat.

Lapsemure


Muredest saab rääkida:
•    www.lapsemure.ee tööpäeviti     kella 10–18
•    helistades perekeskuse usaldustelefonile 655 6088
•    võttes ühendust Skype’i kaudu
•    tänavu 8 kuuga on foorumis olnud 3149 osalejat
•    Uusi registreerunud osalejaid oli septembriks 1216.
•    Päevas on külastusi 500 ringis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles