Keila kooli päeva katkestas pipragaas

Agnes Korv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjate teada oli Keilas tegemist
tavalise poodides müüdava pipragaasiga.
Päästjate teada oli Keilas tegemist tavalise poodides müüdava pipragaasiga. Foto: Ove Maidla

Sel teisipäeval lasti Keila gümnaasiumis ühe vahetunni ajal pipragaasi, mis sundis koolipäeva katkestama ning köhivad ja vettjooksvate silmadega õpilased evakueerima.


Keila gümnaasiumi kodulehe teatel lasti pipragaasi pärast kuuendat tundi kooli garderoobis ning see levis kiiresti kõikidele korrustele. Et pipragaas häiris hingamist, ajas köhima ja silmad vett jooksma, juhatati õpilased majast välja ning päeva kaks viimast tundi jäid ära.


Kool kutsus kohale päästeteenistuse ning noorsoopolitsei, kes on võimalike gaasitajatega ka vestelnud. Siiski palus kool kodulehel õpilaste ja vanemate abi pahategijate leidmiseks.


Keila gümnaasiumi direktori kohusetäitja Marika Ivandi ei soovinud juhtunust lähemalt rääkida, öeldes vaid, et asja uurimisega tegeleb juba politsei. Ivandi sõnul olid gaasitamise ajaks majja jäänud ainult vanemad klassid. Samuti ei soostunud ta ütlema, kas gaasitajateks olid oma kooli õpilased ja mis võis olla nende teo põhjus – kas lihtsalt uudishimu või soov tundidest pääseda.


Põhja-Eesti päästeteenistuse avalike suhete juhi Peeter Randoja sõnul said päästjad väljakutse kell 14.25. Selleks ajaks kui päästjad kohale jõudsid, oli kool juba õpilastest tühi ja kooli töötajad tuulutasid maja. «Päästjate abi oligi vaja vaid garderoobi ventileerimiseks, sest seal ei saanud aknaid avada,» märkis ta.


Tema teada oli tegemist tavalise poodides müüdava pipragaasiga, mis ärritab limaskesta ja hingamisteid, ning keegi nii palju kannatada ei saanud, et oleks arstiabi vajanud.


Põhja politseiprefektuur alustas Keila gümnaasiumis toimunu väljaselgitamiseks väärteomenetluse ja et igasugune kommentaar võib politsei hinnangul uurimist kahjustada, jäi politsei infot andes napisõnaliseks. «Võime öelda vaid niipalju, et nende nimed, kellega sellest rääkida, on meil olemas,» sõnas prefektuuri pressiesindaja Pärtel-Peeter Pere.


Hüpoteetiliselt toob pipragaasi kasutamine koolis kaasa selle, et süüdlane võetakse vastutusele relvaseaduse alusel, mille järgi on alla 18-aastastele gaasirelvade omamine keelatud ning sõltuvalt asjaoludest määratakse trahv või arest.

Pipragaas


• Aerosoolpurkides müüdavates pipragaaside koostiseks on Cayenne’i pipra ekstrakt.
• Tegemist on tõhusa enesekaitsevahendiga, mida täisealised võivad piiranguteta osta.
• Kodumaiste aerosooliballoonide hind on 50–70krooni, välismaiste hinnad on 100 krooni piires.
• Pipragaasil on tugev limaskesti ja hingamisteid ärritav mõju.
• Esmaabina aitab silmade rohke veega loputamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles