Tauditõrje komisjon tahab metssigade arvukuse viivitamatut piiramist

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See Aafrika seakatku surnud metssiga.
See Aafrika seakatku surnud metssiga. Foto: Marko Saarm / Sakala

Veterinaar- ja toiduametis (VTA) täna kogunenud riiklik tauditõrje komisjon otsustas, et metssigade arvukuse vähendamise detailid tuleb kokku leppida ekspertide tasemel ja hakata neid kohe ka ellu viima.

«Näeme, et piirkonnad, kus taudi on diagnoositud metssigadel ja koduseafarmides kattuvad täielikult. Ehk et nakatunud farmide läheduses on olnud ka taudileiud metssigadel, need on piirkonnad kus ka ulukiseire andmetel on metssigade asustus Eestis kõige tihedam ja seega eeldatavalt on nendes piirkondades viiruse kontsentratsioon metsas kõige suurem. Seepärast tuleb kiiremas korras leida lahendused metssigade arvukuse radikaalseks vähendamiseks,» ütles komisjoni esimees, VTA peadirektor Ago Pärtel.

Pärtel andis komisjoni liikmetele ülevaate taudi leviku hetkeolukorrast ja seni rakendatud ennetus- ja tõrjemeetmetest. Arutuse all oli erinevate ametkondade vaheline koostöö taudikollete likvideerimisel, taudi tõkestamise võimalused nii mets- kui kodusigade hulgas, metssigade arvukuse piiramise, erinevate küttimisviiside, lisasöötmise ja kütitud loomade realiseerimisega seotud riskid.

Komisjoni järgmine istung toimub siis, kui keskkonnaministeeriumil on olemas konkreetsed ettepanekud selleks, et metssigade arvukust oluliselt vähendada.

Riiklik loomatauditõrje komisjon moodustati 31. juulil 2014. aastal pärast sigade Aafrika katku diagnoosimist metssigadel Põhja-Lätis. Komisjoni kuuluvad veterinaar- ja toiduameti, veterinaar- ja toidulaboratooriumi, politsei- ja piirvalveameti ning päästeameti esindajad. Kuna taud on diagnoositud nii mets- kui kodusigadel, kaasati komisjoni ka keskkonnaministeeriumi ja keskkonnaameti esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles