Riik hakkab sügisest sisserändajaid koolitama

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseministeerium
Siseministeerium Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Alates sügisest saavad Eestisse elama asunud välismaalased osaleda sisseelamiskoolitustel, mille raames õpetatakse migrantidele ühiskonnas hakkama saamiseks vajalikke baasteadmisi.

Koolitused on osaks siseministeeriumi poolt ellu kutsutud kohanemisprogrammist ning sisaldavad muuhulgas ka algtaseme keeleõpet. «Baasmoodulis käsitletavad teemad puudutavad nii Eesti riigi ja ühiskonna toimimist, isiku õigusi ja kohustusi, elamisloa ja –õigusega seotud teemasid, kuid ka siinse kultuuri eripärasid,» ütles siseministeeriumi kodakondsus- ja rändepoliitika osakonna juhataja Janek Mägi. Lisaks koolitatakse migrante töö ja ettevõtluse, õppimise ja teadustöö tegemise ning perekonnaga seotud teemadel.

Mägi sõnul on kohanemisprogrammi koolitused lühikesed ning paindlikud, hõlmates nii interaktiivseid tegevusi kui iseseisvat tööd. «Koolitused on suunatud kõikidele alla viie aasta Eesti seaduslikult elanud välismaalastele, sealhulgas Euroopa Liidu kodanikele,» lisas ta.

Koolitustele suunamisega hakkab tegelema politsei- ja piirivalveamet ning kohanemisprogrammi on kaasatud mitmeid kogemustega partnereid. «Neil kõigil on olemas eelnev kogemus uussisserändajatega ning vajalik kompetents programmi efektiivseks rakendamiseks,» sõnas Mägi.

Logistikafirma Kühne+Nagel juhatuse liige Mart Ambur peab uussisserändajate kohanemisprogrammi tänuväärseks algatuseks. «Meie ettevõttes töötab mitukümmend välismaalt pärit töötajat ning seni oleme pidanud neid ise kohanemisel aitama,» rääkis Ambur. «Kindlasti aitab riigi poolt pakutav programm ettevõtete vahendeid säästa ning soodustab sisserändajate kiiremat kohanemist,» lausus ta.

Kohanemisprogrammi välja töötamisega alustati 2012. aastal ning see valmis koostöös tööandjate ja ülikoolidega, samuti olid planeerimisprotsessi kaasatud igapäevaselt sisserändajatega kokkupuutuvad organisatsioonid. «Seetõttu on erinevate osapoolte ootused väga suured,» märkis Mägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles