Randy vanemad: ta ei soovinud kellegi surma

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnetuspaik Tartumaal Rannu vallas Vehendi külas päev pärast traagilist avariid.
Õnnetuspaik Tartumaal Rannu vallas Vehendi külas päev pärast traagilist avariid. Foto: Margus Ansu

Teisipäeva õhtul Tartumaal traagilise avarii põhjustanud 23-aastase Randy vanemad on leinas, nende poeg oli pool aastat tagasi alustanud puhtalt lehelt ning püüdnud hoolega oma minevikupatte korvata.

Tartumaal Rannu vallas üles kasvanud Randyl on suur paturegister, muu hulgas on ta varemgi joobnuna sõidukit juhtinud ja lubatud sõidukiirust ületanud. Lisaks liiklusalastele rikkumistele on noormees kandnud korduvate varguste eest vanglakaristust.

Tema vanemad, 24 aastat abielus olnud kiirabimeedikust ema ja juustutööstuses töötav isa (soovisid anonüümsust, nimed toimetusele teada) ei eitagi seda, et Randy minevikus pahategusid tegi, kuid see on minevik ja sellest rääkimine teeb neile haiget. Randy olevat viimased pool aastat püüdnud oma elu joonde seada ning vältinud ka purjuspäi rooli istumist.

Randy. Foto: erakogu.
Randy. Foto: erakogu. Foto: Erakogu

Pärast tingimisi vanglast vabanemist mullu kevadel õppis ta iseseisvalt ära harvesterioperaatori ameti ning töötas Siberis, et teenitud rahaga oma pahateod kannatanutele kompenseerida. «Seda oli ta juba pooles ulatuses teinud, ta tõesti püüdis oma elu puhtaks saada,» ütlevad vanemad.

Nad on kindlad, et Randy ei soovinud kellegi surma ning püüdis teisipäeva õhtul kuni viimase hetkeni õnnetust ära hoida. «Seda näitavad ka meeleheitlikud pidurdusjäljed teel. Ilmselt tegi ta kiire kalkulatsiooni ja mõtles, kuidas ohvreid vähem oleks.»

«Nii hästi me oma poega tunneme, et kui tal oleks valida olnud tema enda surma või tema enda ja vastutulevas autos olnute surma vahel, siis oleks ta otsustanud esimese variandi kasuks. Kiirelt ja täpselt kalkuleerida oskas ta nii kainena kui mittekainena,» lisavad vanemad.

Nad meenutavad oma poega hooliva inimesena, kelle peale võis loota. Randy oli olnud ka hea isa oma tüdruksõbra lapsele.

Randy õppis palju iseseisvalt. Ta oli vanemate sõnul hea loogikas, väitlemises ja joonistamises. «Kaardid õnnetuspaigal on tema enda käega joonistatud,» ütleb ema.

Eile hommikul viiski ta sündmuspaigale ühe Randy joonistatud kaardi, millele kirjutas ise peale: «Kallis laps. Kuis siis nii…»

Randy vanemad ei oska sõnadesse panna seda, mida nad hetkel tunnevad, sest selleks pole lihtsalt õigeid sõnu.

Emale meenub, et ta tundis juba enne õnnetusest kuulmist, et midagi halba on juhtunud. «Tundsin, et Randy keha on katki. Tundsin värinat, nõrkust, ängi. Suur äng oli…»

Ta püüdis pojale korduvalt helistada ning saatis Facebookis sõnumeid, kuid asjata.

Kui veidi hiljem kiirabiauto nende majast mööda sõitis, said nad oma hirmudele kinnitust. Õnnetuspaik oli nende elukoha lähedal.

Teisi autos viibinud noori Randy vanemad isiklikult ei tundnud. Küll olid need kõik ühe kandi noored.

Nad tunnevad ohvrite lähedastele kaasa. Randy ei oleks nende sõnul iial purjuspäi rooli istunud, kui oleks sellist õnnetust ette näinud. «Ilmselt arvas ta, nagu paljud noored, et on osav ja terane, ning midagi ei juhtu. Kui ta elus oleks, siis kaotaks ta meele, kui teaks, et on kellegi surmas süüdi.»

Praeguseks on vanemad otsustanud, et poja tuhk sängitatakse perekonna ringis koduaeda, kus eelnevalt pühitsetakse kirikuõpetaja poolt maamuld. «Randy armastas oma kodu ja peret väga, me ei rebi teda tema armastusest eemale,» ütlevad nad.

Traagiline liiklusõnnetus, milles hukkusid kõik neli autos olnud inimest, juhtus teisipäeval Tartumaal Rannu vallas Vallapalu – Rannaküla tee 2,5. kilomeetril kella 20.44 ajal. Randy juhitud 1998. aasta Audi A6 kaotas lauges vasakkurvis sõiduki üle kontrolli ja sõitis paremale poole teelt välja vastu puud. Hukkusid kõik autos olnud inimesed: roolis olnud Randy, sõiduki kõrvalistmel olnud 23-aastane Sten, samuti tagaistmel olnud kaks 15-aastast tütarlast.

Kohalike noorte sõnul tuli Audile kitsal teel teine auto vastu ning vältimaks kokkupõrget, keeras Audi kõrvale, ent sõitis kurvist välja vastu puud.

Lisaks juhtimisõiguse puudumisele ei kasutanud surmaauto juht turvavarustust ning oli tunnistajate sõnul tarvitanud enne autorooli istumist alkoholi. Pidurdusjäljed õnnetuskohal viitavad, et ta ületas ka lubatud sõidukiirust.

Copy
Tagasi üles