Kruuse kutsub asutusi seakatku tõttu suveüritustest loobuma

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigade Aafrika katk diagnoositi Eestis esimest korda mullu 8. septembril.
Sigade Aafrika katk diagnoositi Eestis esimest korda mullu 8. septembril. Foto: Elmo Riig / Sakala

Maaeluminister Urmas Kruuse saatis ministeeriumidele ja omavalitsustele kirja, kus kutsub kiiresti leviva seakatku tõttu metsas või seafarmide läheduses kavandatavatest üritustest loobuma.

«Seoses sigade Aafrika katku diagnoosimisega kodusigade farmides ning ulatusliku levikuga metssigade populatsioonis palume ministeeriumidel ja kohalikel omavalitsustel tõsiselt kaaluda metsas või seafarmide läheduses kavandatavatest suvepäevadest, maastikumängudest ja muudest sellistest üritustest loobumist või ürituse toimumiskoha muutmist,» märkis Kruuse üleeile saadetud kirjas.

Tema sõnul on seakatk väga nakkav ja inimtegevus võib soodustada taudi levikut. «Tekkinud kriisiaeg Eesti seakasvatuses nõuab meie kõigi panust, et hoida ära taudi edasine levik, mis võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju kogu seakasvatussektorile,» nentis ta ning palus, et ministeeriumid teavitaksid riskidest ka all- ja hallatavaid asutusi.

Ministri sõnul peaks metsas käies arvestama, et metssea korjuse leidmisel ei tohi seda puutuda. Leiust tuleb teavitada kohalikku veterinaarkeskust või helistada veterinaar- ja toiduameti vihjetelefonil 605 4750.

Pärast looduses viibimist tuleb riided ja jalanõud puhastada: pesta riided pesumasinaga või hoida neid tund aega saja kraadi juures saunas. Jalanõusid ja kummist üleriideid tuleb leotada tund aega kloori sisaldavas pesuvalgendis, lisas ta.

Eestis diagnoositi esimest korda seakatk Valgamaal Hummulis surnult leitud metsseal mullu 8. septembril. Esimesed seakatku leiud kodusigadel avastati juuli keskpaigas ning praeguseks on katku leitud kokku üheksas farmis ja majapidamises Viljandi-, Valga-, Tartu-, Järva- ja Lääne-Viru maakonnas.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodu- ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles