Esialgse kava järgi jääb seakatku kolmandasse tsooni kogu Järvamaa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjon
Euroopa Komisjon Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon lisab esialgsete plaanide kohaselt sigade Aafrika katku kolmandasse ehk rangeimasse tõkketsooni tõenäoliselt Järvamaa, Valgamaa ning mõned vallad Lääne-Virumaal, Tartumaal, Viljandimaal, Jõgevamaal ja Võrumaal.

«Liikmesriigid on Euroopa Komisjoni kava üle juba hääletanud. Ametlikult jõustunud see veel ei ole, kuna selleks peab see olema avaldatud Euroopa Liidu Teatajas,» ütles veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektor Ago Pärtel BNSile.

Kava, mis võtab arvesse kõiki praeguseks kinnitatud seakatku leide, näeb ette, et kolmandasse tsooni hakkavad kuuluma Järvamaa ja Valgamaa tervikuna. Linnadest peaksid tsooni jääma Jõgeva ja Põltsamaa Jõgevamaal, Võhma Viljandimaal ning Elva Tartumaal.

Lääne-Virumaalt jäävad esialgsete kavade kohaselt kolmandasse tsooni Tamsalu, Rakke ja Väike-Maarja vallad. Jõgevamaal peaksid tsooni kuuluma Jõgeva, Pajusi, Torma, Põltsamaa ja Puurmani vallad. Võrumaa valdadest on kava kohaselt kolmandas tsoonis Antsla, Mõniste, Rõuge, Sõmerpalu, Urvaste ja Varstu.

Tartumaal jäävad tsooni kinnitamata kava kohaselt Konguta, Laeva, Nõo, Puhja, Rannu, Rõngu, Tähtvere ja Ülenurme vallad. Viljandimaal kuuluksid tsooni Kolga-Jaani, Kõo, Saarepeedi, Paistu ja Tarvastu vallad, lisaks osa Suure-Jaani ja Viiratsi vallast, nii et Ekseko suurfarm tsooni ei jää.

See, millal otsus jõustub ning kolmas tsoon kehtestatakse, on veel ebaselge. Suuri muutusi kavas aga tulla ei tohiks, lisas Pärtel.

Kolmapäeval diagnoosis VTA seakatku Viljandimaal Tarvastu vallas asuvas HKScanile kuuluvas seafarmis, kus elutses 2149 looma. Teisipäeval teatas VTA, et sigade Aafrika katku diagnoos on pandud ühele seale Lääne-Virumaal Rakke vallas Kamariku külas asuvas majapidamises.

Eelmisel nädalal leidis VTA seakatku veel ühest Valgamaa majapidamisest. Neljapäeval teatas veterinaar- ja toiduamet (VTA), et avastas rutiinse kontrolli käigus sigade Aafrika katku Tartumaal Puhja vallas asuvas farmis, kus hukati ligi 1200 siga, samuti leiti taud Järvamaal mahefarmist, kus kokku oli 385 siga.

Üle-eelmisel nädalal leiti Viljandimaal Viljandi vallas Ridaküla külas asuvast seafarmist ning samas maakonnas Kolga-Jaani vallas Leie külas asuvast seafarmist SAK, hävitamisele läks üle 500 sea. Samuti on seakatk diagnoositud Valgamaal ühes ühe seaga farmis.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles