Pagulasvastane saatis veebikonstaablile võika vihakirja

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebikonstaabel Maarja Punak.
Veebikonstaabel Maarja Punak. Foto: Andres Haabu

Veebikonstaabel Maarja Punak soovitas Facebooki lehe «Märgatud Pagulast» administraatoril leht sulgeda, vähendamaks viha levikut sotsiaalmeedias, ent kirjavahetus lehe haldajaga läks ringlema ning varsti sai veebikonstaabel vägagi häiriva kirja.

«Ma loodan, et olete üks esimestest naistest, kelle pagulased siia kolides ära vägistavad,» kirjutas veebikonstaablile isiklikult üks kirjavahetust näinud asjasse puutumatu isik. Kiri oli pikem, kuid mõte jäi samaks.

«Olin kirjutaja endast välja viinud sellega, et soovitasin veebikonstaablina sulgeda «Märgatud Pagulast» Facebooki lehe, kui viha ja vaenu õhutava,» kirjutas Punak sotsiaalmeedias. «See on üks osa minu tööst – püüda vähendada viha levikut sotsiaalmeedias.»

Samamoodi raporteeriks veebikonstaabel Facebooki lehe, kus pagulaste pooldajad õhutaks viha immigratsioonivastaste vastu.

«Mul on kurb, piinlik ja ääretult nõme tunne, kui kuulen, et kedagi on lihtsalt nende nahavärvi pärast mõnitatud

«Ma unistan Eestist, kus keegi ei peaks end ohustatuna tundma oma nahavärvi, seksuaalse orientatsiooni ega usu pärast. See, kas inimene paneb toime kuriteo või on teistele ohtlik, ei ole ju nendest asjadest määratud,» nentis Punak.

Iga kooliaasta alguses kohtub ta sadade välistudengitega ja räägib neile Eesti õiguskorrast ja turvalisusest. Väga harva satub mõni neist hiljem politsei huviorbiiti, märkis veebikonstaabel, et pigem langevad need noored ise kas mõne süüteo või solvamise ohvriks.

«Facebooki lehed, kus diskrimineerimine ja vaen on igapäevane nähtus, soodustavad paraku selliseid ilminguid ka päriselus,» tõdes ta.

«Mul on kurb, piinlik ja ääretult nõme tunne, kui kuulen, et kedagi on lihtsalt nende nahavärvi pärast mõnitatud või pildistatud ja provotseeritud. Sellepärast läheb südamesse ka ilmselgest rumalusest või mõtlematusest kirjutatud vihalause, olgu see siis suunatud minule või kellelegi teisele,» lisas Punak.

«Märgatud Pagulast» lehe on märkinud meeldivaks ligi 3300 inimest. Aktiivne tegevus käib seal siiani. Lehe infos kirjutatakse, et «lisame postitusi, mis on saadetud vihjena erinevatest juhtumitest ja mis on seotud pagulastega», ning rõhutatakse, et kellele leht ei meeldi, ei pea seda ka külastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles