Eksperdid: koalitsioonileppe avamine valitsust ei kukuta

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas.
Taavi Rõivas. Foto: Liis Treimann / Postimees

Ekspertide hinnangul püüab Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) terava retoorika abil Reformierakonda koalitsioonileppe muutmise osas survestada, kuid valitsuse lagunemisest pole huvitatud ükski osapool.

SDE riigikogu fraktsiooni esimees Andres Anvelt kinnitas eile koalitsioonileppe muutmise vajadust. Tema arvates ei saa erakond oma ideede elluviimisel lähtuda sellest, et partneriks saab olla vaid üks partei.

Ekspertide hinnangul on viitamine uue valitsuse moodustamisele osa läbirääkimistaktikast, mille abil püütakse sotside muudatusettepanekuid arutama kogunevat Reformierakonna juhatust mõjutada. «Partnerile üritatakse survet peale panna, tegelikkuses jaotuvad erakondade kohad riigikogus selliselt, et uue koalitsiooni moodustamiseks puuduvad sisulised võimalused,» leidis suhtekorraldaja Ott Lumi.

Politoloog Tõnis Saartsi arvates tekitaks sotside tehtud ettepanekute tagasilükkamine küll valitsuses pingeid, kuid koalitsiooni lagunemist see endaga kaasa ei tooks. «Mõlemad erakonnad tahavad kindlasti mingi kompromissi saavutada ning kui see ei õnnestu, siis laialiminek toimuks oluliselt pikema aja vältel,» ütles ta.

Samas leidis Saarts, et sotsidel on keeruline oma nõudmistest taganeda. «Koalitsioonileppe avamine oli Jevgeni Ossinovski üks peamisi lubadusi viimasel Sotsiaaldemokraatliku Erakonna üldkogul, kes ta partei esimeheks valis,» märkis politoloog.

Seetõttu on ka Lumi seisukohal, et kuigi praegune koalitsioon on sotside jaoks võimalikest parim, peab kokkuleppele jõudmise nimel pingutama ka Reformierakond. «Hästi palju sõltub oravaparteist, nemad peavad valitsust koos hoidma ja vajadusel teatavat paindlikust üles näitama,» selgitas ta, lisades, et maksumuudatustesse ta siiski ei usu. «See oleks ebaloogiline, et pärast valimisi hakatakse nii suuri teemasid uuesti üle vaatama, kusagil on piirid,» arvas Lumi.

Koalitsiooni püsimine sõltub muutustest Keskerakonnas

Nii Isamaa ja Res Publica Liit kui Reformierakond soovivad Saartsi hinnangul praegust koostööd jätkata, sest partnerlus Keskerakonnaga on välistatud. «Selge on see, et Edgar Savisaare juhitud parteiga nad valitsuse lagunemisel koostööd teha ei saaks, see tähendaks mõlema jaoks maine kaotust,» kinnitas politoloog. «Tegelikult ootavad kõik kolm osapoolt otsust, kas Edgar Savisaar jätkab Keskerakonna esimehena,» lisas Saarts.

Keskerakonna juhi vahetumine looks politoloogi hinnangul mitmeid võimalusi uue valitsusliidu moodustamiseks. «Kui Edgar Savisaar esimehe kohalt taganeks, oleks võimalik nii Reformierakonna ja Keskerakonna kui ka IRLi, Keskerakonna ja sotside vaheline liit,» pakkus Saarts erinevaid võimalusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles