Põgenedes politseiautot ramminud alaealine liiklushuligaan sai 20 päeva aresti

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arest.
Arest. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

6. augusti öötundidel Raplamaal politsei peatumismärguannet eiranud ja politseiautot ramminud 16-aastane roolikeeraja sai rikkumise eest karistuseks 20 ööpäeva aresti.

Politseile laekus info, et Kaerepere aleviku kandis sõidavad alaealised ringi punast värvi sõiduautoga. Viidatud sõiduautot Volkswagen Golf märkas politseipatrull 6. augustil kella 3.30 ajal Tallinna-Rapla-Türi tee 55. kilomeetril, teatas Lääne prefektuuri pressiesindaja.

Auto sõitis politseipatrullile vastu ning politseinikud sooritasid tagasipöörde ja järgnesid autole, et see kontrollimiseks peatada. Peatumiseks anti märguanne siniste ja punaste vilkurite ning helisignaaliga. Eesliikuva sõiduki juht ei aga aeglustanud ja jätkas hoopis sõitu Türi suunas.

Vahepeal võttis roolis olnud noormees küll tempot maha, kuid ei peatunud ja jätkas sõitu: tema teekond kulges tupikuga lõppenud teelt üle põllu ja seejärel külavaheteel. Patrull andis kolleegidele toimuvast teada ja kutsus abi. Tagaajamine Kehtna valla teedel kestis mitme kilomeetri jagu ning selle käigus sõitis liiklushuligaan kohati lubamatult kiiresti ja ületas ristmikke ohutuses veendumata.

Politseipatrull jõudis jälitatava auto vasakule küljele ja kõrvale, kuid auto ei peatunud vaid rammis hoopis politseiautot. Kokkupõrke tulemusel libises politsei eest põgenenud auto risti kõrvalteele ja jäi esialgu seisma, kuid noor juht otsustas siiski sõitu jätkata. Autos oli lisaks juhile näha kahte kaasreisijat.

Politseinik haaras liikuma hakanud auto ukselingist, kuid uks ei avanenud. Autoga tehti järske manöövreid, kuni see jäi pinnasesse kinni. Kuna noored olid ennast autosse lukustanud ega nõustunud uksi avama, siis ei jäänud politseinikel muud üle kui sõiduk kahe küljeklaasi purustamise teel sundavada.

Kõik kolm autos olnud noorukit toimetati menetlustoiminguteks Rapla politseijaoskonda ja auto toimetati parklasse.

Autot juhtis 16-aastane noormees, kes oli küll kaine, kuid ei oma vastava kategooria mootorsõiduki juhtimise õigust ja teda on ka varemgi mootorsõiduki juhtimiselt kõrvaldatud. Politsei pidas nooruki väärteokorras kinni ning arvestades nii kirjeldatud juhtumit kui ka varasemat käitumist liikluses, peeti otstarbekaks taotleda tema karistuseks aresti.

Täna mõisteti Pärnu maakohtu Rapla kohtumajas politsei taotluse alusel noorukile karistuseks 20 ööpäeva aresti ning karistust tuli asuda kohe kandma.

Autos kaasreisijatena viibinud kaks noormeest on kohalikud alaealised noorukid, kes andsid juhtunu kohta omad ütlused.

Rapla politseijaoskonna juht Janno Ruus peab sellist käitumist äärmiselt ohtlikuks, lubamatuks ja täiesti mõtlematuks teoks. «Sellises vanuses inimesel peaks juba olema piisav ettekujutus riskikäitumisest, sest teadlikkuse tõstmiseks on viimastel aastatel tehtud väga palju tööd. Ma ei usu, et sotsiaalmeediat igapäevaselt ja aktiivselt kasutavad noored ei tea, millised võivad olla eelnimetatud käitumise tagajärjed,» arvas ta.

«Meenutagem, et alles mõned päevad tagasi toimus Tartumaal traagiline õnnetus, kus hukkusid neli noort inimest. Kahjuks on vaatamata traagilisele õppetunnile endiselt noorukeid, kes igapäevast reaalsust ja kõiki reegleid eiravad, tegemata eluks vajalikke järeldusi ning on suhtumisega, et «ega minuga midagi ei juhtu.» Murelikuks teeb ka see, et autod üldse juhtimisõiguseta noorte inimeste kätte satuvad, sest siin saaksid täiskasvanud, sealhulgas ka lapsevanemad aktiivselt sekkuda,» manitses ta.   

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles