Kaljurand: Eston Kohvri protsess on algusest peale ebaseaduslik

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaljurand
Marina Kaljurand Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Välisminister Marina Kaljuranna sõnul on kaitsepolitseinik Eston Kohvri Eesti territooriumilt röövimine on rahvusvahelise õiguse räige rikkumine ning kõik toimunu on olnud ebaseaduslik algusest alates.

«Arengud seoses Eston Kohvri kohtuprotsessiga ei mõjuta välisministeeriumi ega Eesti teiste ametkondade seisukohta: me nõuame koos oma partnerite ja liitlastega jätkuvalt Eston Kohvri viivitamatut vabastamist ja tegutseme seni, kuni ta on tagasi kodus,» ütles Kaljurand Postimehele.

Välisministeeriumi pressiesindaja sõnul on ministeeriumisse jõudnud ka ametlik info, et kohtuotsus kuulutatakse välja 19. augustil.

«Kas ja kuidas Eesti esindaja otsuse väljakuulutamisest osa saab võtta, on väljaselgitamisel,» lausus ta.

Konsul kohtus Eston Kohvriga viimati 31. juulil. Järgmine kohtumine on plaanis lähiajal.

Venemaa prokuratuur süüdistab Eston Kohvrit spionaažis, illegaalses piiriületuses, relva omamises ja relva salakaubaveos. Prokurör nõudis täna Pihkva oblastikohtus toimunud istungil Kohvrile 16-aastast vangistust.

Kaitsepolitseinik Eston Kohver viidi mullu 5. septembri hommikul Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel füüsilist jõudu kasutades ja relva ähvardusel Venemaale. Inimröövile eelnes seejuures Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine. Kohvrit hoiti esialgu Moskva Lefortovo vanglas, suve hakul toodi ta Pihkvasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles