Reformierakond on valmis arutama tulumaksuvaba miinimumi tõusu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas
Peaminister Taavi Rõivas Foto: Erik Prozes / Postimees

Reformierakonna esimehe, peaminister Taavi Rõivase sõnul on erakond valmis arutama sotsiaaldemokraatide ettepanekut tõsta tulumaksuvaba miinimumi.

Rõivas ütles erakonna juhatuse koosoleku järel ajakirjanikele, et suurem osa Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esitatud ettepanekutest on kas täpselt samas või pisut teistsuguses sõnastuses koalitsioonilepingus juba olemas. «Nende täitmiseks tuleb meil ühiselt vaeva näha ja küllap saame hakkama,» ütles ta pärast kolm tundi kestnud juhatuse arutelu.

Tema sõnul oli ettepanekute hulgas ka neid, mida Reformierakond ei toeta, näiteks nagu võimaliku katteallikana välja pakutud idee tõsta nelja protsendipunkti võrra tulumaksu. «Küll aga, kui on eelarves võimalik, siis võib kindlasti arutada tulumaksuvaba miinimumi tõusu,» kinnitas ta.

Rõivase sõnul peavad eelarvearutelud selgitama, kas tulumaksuvaba miinimumi tõus päris 400 eurole on reaalne. Küsimus on tema sõnul katteallikas, sest miinimumi võimalik tõstmine peab kindlasti toimuma uute maksutõusudeta.

«Ma arvan, et Eesti avalikkus ei oota valitsuselt mingite uute maksude väljamõtlemist või olemasolevate maksude järsku tõstmist. Seetõttu meie hoiak on selline, et kui eelarves võimalused on, siis loomulikult oleme valmis ka tulumaksuvaba miinimumi täiendavalt tõstma,» ütles ta.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond esitas koalitsioonileppe täiendamiseks rea ettepanekuid, millest kahe olulisema hulka kuulub ka tulumaksuvaba miinimumi tõstmine 400 euroni kuus. Teise suurema ettepanekuna soovivad sotsiaaldemokraadid sõnastada koalitsioonilepingus haldus- ja riigireformi aluspõhimõtetena maakonnatasandi tugevdamise, omavalitsuste finantsautonoomia tagamise ning teenuste jaotuse.

Jutte, justkui kaaluksid sotsiaaldemokraadid võimalust moodustada uus koalitsioon, pidas peaminister alusetuks. «Ma mõistan eeskätt just Keskerakonnast tulevaid selliseid jutte, kus nemad loomulikult püüavad oma positsiooni parandada. Selge on see, et Keskerakond soovib pildile tagasi tulla, Edgar Savisaare tervis on oluliselt parem – mille üle mul on loomulikult väga hea meel –, ja selge on see, et nemad püüavad tekitada võimalikult suurt segadust,» rääkis Rõivas.

Samas märkis ta, et nii Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski kui Isamaa ja Res Publica Liidu juht Margus Tsahkna on talle kinnitanud, et neil pole mingit soovi koalitsiooni lõhkuda. «Vastupidi, me oleme ju tegelikult alles mõni kuu tagasi ühiselt valitsuse moodustanud, me oleme sisuliselt alles tööle hakanud, ministrid on teinud tublit tööd 100 päeva programmi elluviimisel, meil on suured eesmärgid ühiselt kokku lepitud,» ütles Rõivas.

Ta märkis, et kui on mõni mõte, mis neid eesmärke toetab ja leiab kolme erakonna toetuse, siis «miks mitte võtta tegemiseks ka mõnd asja, mis ei ole veel koalitsioonileppes kirjas».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles