USA annab Eestile Ämari ja Tapa taristu arendamiseks 68 miljonit dollarit

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liitlaste lennukid Ämaris.
Liitlaste lennukid Ämaris. Foto: Mihkel Maripuu

USA toetab NATO idapoolsete riikide toetuseks ellu kutsutud programmi European Reassurance Initiative kaudu tänavu 68 miljoni dollariga taristu arendamist Ämaris ja Tapal.

Kaitseminister Sven Mikser kohtus täna USA kongressi delegatsiooniga, kellele andis ülevaate Eesti julgeolekuolukorrast ja liitlaste kohalolekuga seotud küsimustest, edastas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

«Euroopa julgeolekuolukorras toimunud muutus on pikaajaline ja olukorra normaliseerumist pole lähiajal loota,» ütles Mikser kaitseministeeriumis toimunud kohtumisel. «Et olla valmis ohtudele reageerima, tuleb uuendada NATO kaitseplaane, arendada eelhoiatussüsteemi, eelpaigutada relvastust ja varustust ning siin peavad olema liitlasväed.»

Kongressi delegatsiooni esimees Rob Wittman ütles, et USA vägede kohalolek on oluline, sest läbi üksuste roteerumise Eestis saab suur hulk USA sõdureid teadmised ja kogemuse siinsetest oludest. USA kongressi esindajatekoja relvajõudude komiteesse kuuluv Wittman tõi esile NATO idapoolsete riikide toetuseks ellu kutsutud programmi European Reassurance Initiative (ERI), mille kaudu USA toetab liitlasriikide sõjalise taristu ja võimete arendamist.

2015. aastal eraldab USA ERI kaudu Eestile 68 miljonit dollarit taristu arendamiseks Ämaris ja Tapal.

Eestit külastava Ameerika Ühendriikide kongressi delegatsioonis on vabariiklastest kongresmenid Rob Wittman, Bill Flores, Robert Pittenger ja Kenny Marchant ning demokraat Madeleine Bordallo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles