Uuel nädalal saab jälgida perseiidide tähesadu

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perseiidid.
Perseiidid. Foto: SCANPIX

Eestis saab lähipäevil jälgida selge ilma korral öösiti perseiidide meteoorivoolu, mis on kõige paremini nähtav kolmapäeval.

Tartu observatooriumi vanemteadur Tõnu Viik ütles Postimehele, et perseiidide sadu tipneb igal aastal 12. augustil, kuid jälgitav on see ka mõned päevad enne ja pärast seda.

Sel aastal on tingimused perseiidide vaatamiseks paremad, kui paaril varasemal aastal, kui tähesaju jälgimist on seganud täiskuu, mille heledus raskendas meteoorivoolu jälgimist. Sel aastal on tähesaju ajal kahanev kuu. Kõige pimedam on 15. augustil kui on kuu loomine.

Perseiidid on nähtavad põhja- ja idakaare vahel. Tuleb vaadata põhjast umbes 35 kraadi ida poole horisondist 30-40 kraadi kõrgusele.

Vanemteaduri sõnul ei ole mõtet hakata ennustama, kui tihedalt perseiide taevas näha võib, kuna ennustamine on tänamatu tegevus.

Perseiidide meteoorivool on saanud oma nime Perseuse tähtkujult, kus asub meteoorivoolu radiant ehk koht taevasfääril, kust meteoorid näivad tulevat. Perseiidide meteoorivoolu tekitaja on Swifti-Tuttle'i komeet, mille tiirlemisperiood on 130 aastat ja mis viimati läbis Päikese-lähedast ruumi 23 aastat tagasi. Komeet on enda taha jätnud pika kosmiliste osakeste pilve, mille osakesed maa atmosfääri sattudes süttivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles