Kodutute öömajas lubatud piirangud kirjutatakse seadusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutute öömaja.
Kodutute öömaja. Foto: Toomas Huik.

Riigikogu sotsiaalkomisjon arutas täna õiguskantsleri kevadist ettepanekut täpsustada kodutute öömajade ja varjupaikadega seotud regulatsiooni ja sotsiaalministeerium lubas seadusemuudatused kiiresti ette valmistada.

«Õiguskantsler Indrek Teder märkis suve hakul, et varjupaiga teenuse pakkumise tase pole ühtlane ja me leppisime kokku, et kütteperioodi algul tuleme selle teema juurde tagasi,» ütles sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu.

«Ministeeriumi esindajad kinnitasid, et tegutsevad ilma venituseta selle seadusemuudatuse ettevalmistamisel,» sõnas Reinsalu.

Tema sõnul peaks muudatused muuhulgas välja tooma, et varjupaikades võib kehtestada mõningaid isikuvabaduse piiranguid, näiteks keeld alkoholi tarvitada või külmrelvi hoida. «Nagu Indrek Teder märkis, kui seatakse piiranguid, mis tunduvad tegelikult tervele mõistusele arusaadavad, peavad need ka seaduslikul alusel olema määratletud,» lisas ta.

Teisalt peavad täpsustatud olema ka inimeste õigused - kehtestatud kättesaadavuse reeglid, millistel juhtudel on inimestel varjupaika võimalik kasutada ning milliseid teenuseid seal osutatakse. Praegu on need õiguskantsleri hinnangul eri linnades ebaühtlaselt tagatud.

Eestis on praegu 14 kodututele mõeldud ajutist peavarju pakkuvat asutust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles