Leht: Läti Raudtee tagandatud juht võis saada Ossinovskilt pool miljonit eurot pistist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Läti riigi omandis oleva Latvijas Dzelzceļši (Läti Raudtee) juhatuse esimehe ametikohalt tagandatud Uģis Magonis, kelle pidas neljapäeva öösel kinni Läti korruptsioonivastase võitluse büroo (KNAB), võis saada altkäemaksu Eesti raudtee-ettevõtjalt Oleg Ossinovskilt, kirjutas Läti päevaleht Diena.

Lehe andmetel võis Magonis saada 500 000 eurot altkäemaksu seoses Läti Raudtee veeremit haarava tütarettevõtte LDz Ritošā Sastāva Serviss korraldatud hankega nelja diiselveduri ostmiseks, mille võitis Ossinovskile kuuluv Skinest.

«Asi on selge, oli hiiglaslik altkäemaks ja on tõendid,» ütles lehele uurimissaladuse tõttu anonüümseks jääda soovinud allikas. KNAB otsis tema sõnul reedel läbi ka LDz Ritošā Sastāva Servissi kontori, soovides leida ettevõtte ja Skinesti seoseid puudutavaid dokumente.

Hankega ostetud vanad 2TE116-tüüpi diiselvedurid olid erinevas korras, ent neist igaüks maksis kaks miljonit või enam, kirjutas leht. «Uskusime, et vedureid on kasulikum osta kui rentida,» selgitas lehele ametnik, kes on tuttav hanke taustaga.

Aprillis lõppenud hanke võitis Skinest ning praeguseks on Diena teatel tarnitud juba kaks vedurit. Skinest on tänu sidemetele Venemaa tootjatega ning Šveitsi rongifirmaga Stadler üks Läti Raudtee peamisi varustajaid, kirjutas leht.

Diena allikate kinnitusel peeti Magonis neljapäeval kinni, kui naasis Eestist, kus külastas konverentsi.

Ossinovskile kuulub Skinest Raili ja investeerimisfirma Spacecom kaudu Lätis enam kui 70 protsenti rongiremonditehase Daugavpils Lokomotīvju Remonta Rūpnīca aktsiatest. Skinestil on riigis ka tütarettevõte Skinerst Latvija, mille käive oli Lursofti andmetel mullu 14,2 miljonit eurot.

KNAB pidas Magonise kinni neljapäeva öösel, ütles transpordiminister Anrijs Matīss BNSile. Ta andis mõista, et KNABi ametnikud otsisid neljapäeval läbi ka Magonise kontori ning viitas, et kinnipidamise põhjus oli üks äritehing.

Läti transpordiministeerium tagandas Magonise ametikohalt reedel. Ettevõtte juhatuse esimehe kohusetäitjaks määrati juhatuse liige Aivars Strakšas.

Riia ringkonnakohus otsustas laupäeval Magonise vahi alla jätta. Tema advokaat Alvis Marga ei avalikustanud kohtu argumente, kuid ütles, et vaidlustab otsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles