FSB ei lubanud konsulil Kohvriga kohtuistungist rääkida

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver kohtusaalis.
Eston Kohver kohtusaalis. Foto: Liis Treimann / Postimees

Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse FSB töötaja ei lubanud täna Pihkvas eeluurimisvanglas Eesti konsulil Eston Kohvriga kohtuprotsessist rääkida ja katkestas vestluse kohe, kui jutt sellele teemale läks.

Kohtumise juures viibis taas FSB töötaja, kes katkestas konsuli ja Kohvri omavahelise vestluse kohe, kui jutt läks viimasele kohtuistungile, mis toimus 7. augustil. Kohver jõudis siiski põgusalt mainida, et prokurör nõuab talle 16-aastast vangistust.

Enesetunne oli Kohvril olusid arvestades rahuldav ning tervisemurede üle ta ei kurtnud, teatas välisministeerium.

Kohtumised konsuliga on Kohvri ainus suhtluskanal välismaailmaga ning see annab võimaluse saada mingisugustki informatsiooni tema olukorrast, samuti on Kohvri jaoks oluline, et konsul saab edastada sõnumeid lähedastelt.

Välisminister Marina Kaljuranna sõnul tuleb Eston Kohvri üle peetava kohtuprotsessi puhul meeles pidada, et Eston Kohvri Eesti territooriumilt röövimine on rahvusvahelise õiguse räige rikkumine ning kõik toimunu on olnud ebaseaduslik algusest alates.

«Arengud seoses Eston Kohvri kohtuprotsessiga ei mõjuta välisministeeriumi ega Eesti teiste ametkondade seisukohta. Me nõuame koos oma partnerite ja liitlastega jätkuvalt Eston Kohvri viivitamatut vabastamist ja jätkame sellega seni, kuni ta on tagasi kodus,» ütles Kaljurand.

Vene võimud on Kohvrile esitanud süüdistuse spionaažis, illegaalses piiriületuses, relva omamises ja selle salakaubaveos.

Eesti kaitsepolitsei teatas mullu 5. septembri õhtul, et sama päeva hommikul kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. Vahejuhtum leidis aset Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel. Inimröövile eelnes Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles