Läti Raudtee endine juht üritas kinnipidamisel põgeneda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uģis Magonis.
Uģis Magonis. Foto: SCANPIX

Läti riikliku telekanali uudistesaate «Panorāma» andmetel avastati ligi pool miljonit eurot altkäemaksu Läti Raudtee (Latvijas Dzelzceļš) endise juhi Ugis Magonise autos tema kinnipidamisel, mille käigus üritas mees põgeneda.

Kinnitamata andmetel sõitis Magonis Eestist tagasi koos juhiga. Algselt üritati teda kinni pidada Eesti-Läti piiril, ent sõiduk eiras peatumismärguannet ning üritas põgeneda. Põgeneva auto kiirus ulatus 200 kilomeetrini tunnis.

Jälitus lõppes mõne kilomeetri järel teetööde piirkonnas, kus autot ei olnud enam võimalik suurel kiirusel juhtida. Ta pidasid kinni Läti korruptsioonitõrje büroo (KNAB) töötajad.

Samuti on võimalik, et Eesti kaitsepolitsei (Kapo) osales möödunud nädalal Magonise kinnipidamisel, viitas Kapo esindaja «Panorāmale» telefoni teel.

Nädalavahetusel kirjutas Läti päevaleht Diena, et Magonis võis saada 500 000 eurot altkäemaksu Eesti raudtee-ettevõtjalt Oleg Ossinovskilt seoses LDz Ritošā Sastāva Servissi korraldatud hankega nelja vana 2TE116-tüüpi diiselveduri ostmiseks, mille võitis Ossinovskile kuuluv Skinest. Rongid olid erinevas korras, ent neist igaüks maksis 2 miljonit või enam, kirjutas leht.

«Asi on selge, oli hiiglaslik altkäemaks ja on tõendid,» ütles lehele uurimissaladuse tõttu anonüümseks jääda soovinud allikas. KNAB otsis tema sõnul reedel läbi ka LDz Ritošā Sastāva Servissi kontori, soovides leida ettevõtte ja Skinesti seoseid puudutavaid dokumente.

BNS-i andmetel otsisid Eesti ametivõimud Ossinovski kontori läbi möödunud nädala teises pooles. Ossinovski on kinnitanud, et vedurite müük toimus ausalt.

KNAB pidas Magonise kinni neljapäeva öösel, ütles transpordiminister Anrijs Matīss BNS-ile. Ta andis mõista, et KNAB-i ametnikud otsisid neljapäeval läbi ka Magonise kontori ning viitas, et kinnipidamise põhjus oli üks äritehing.

Läti transpordiministeerium tagandas Magonise ametikohalt reedel. Ettevõtte juhatuse esimehe kohusetäitjaks määrati juhatuse liige Aivars Strakšas.

Riia ringkonnakohus otsustas laupäeval Magonise vahi alla jätta. Tema advokaat Alvis Marga ei avalikustanud kohtu argumente, kuid ütles, et vaidlustab otsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles