Sõerd: sotside ettepanekud on läbi töötamata ja vastuolulised

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Sõerd
Aivar Sõerd Foto: Peeter Langovits / Postimees

Reformierakonna juhatusse kuuluv riigikogu liige Aivar Sõerd leiab, et koalitsioonileppe avamist lubanud sotsiaaldemokraadid peavad parimal juhul leppima kosmeetiliste täiendustega, sest partei ettepanekud on puudulikult ette valmistatud, läbi töötamata ja vastuolulised.

Sõerdi hinnangul on täna veel selgem kui nädalapäevad tagasi, et mingisugust «jõulist» valitsusliidu leppe avamist ei tule. «Sotside ettepanekud on puudulikult ette valmistatud, läbi töötamata ja vastuolulised. Täiesti mõeldamatu on saavutada mingisugune sisuline ja jõuline kokkulepe augusti lõpuks,» kirjutas ta suhtlusvõrgustikus Facebook ja lisas, et parimal juhul peavad leppe avamise lubajad leppima «mingi kosmeetilise täiendusega».

Kunagine rahandusminister märkis ka, et tahaks erialasest huvist teada, mida sotside maksuettepanek sisuliselt tähendab. «Ettepanek on tõsta tulumaksuvaba miinimumi 400 euroni kuus ja seada katteallikaks üksikisiku tulumaks. Kas see tähendab seda, et uued maksumäärad oleks ettevõtetele 20 protsenti, dividendidele 20/80 ja üksikisikule 24 protsenti?» küsis Sõerd, kelle sõnul tähendaks see 1994. aastast kehtiva tulumaksusüsteemi põhjalikku ümberkujundamist.

Sõerdi sõnul on senine keskne põhimõte, et erinevad tululiigid – ettevõtlustulu, kapitalitulu ja palgatulu – oleksid tulumaksustamisel koheldud võrdselt. «Selle põhimõtte ümberkujundamine oleks juba põhjalikum maksusüsteemi muudatus ning eeldaks ka sisulist ja läbitöötatud kontseptsiooni. Sotside poliitiliste eelistustena esitatud loosungeid pole kahjuks võimalik sisuliselt arutada,» kirjutas ta.

Koalitsioonierakondade esimehed vaatasid SDE ettepanekud läbi eile õhtul toimunud kohtumisel ja leidsid, et kokkulepeteni võiksid erakonnad jõuda augusti lõpuks. Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas ütles kohtumist kommenteerides, et terve hulk ettepanekuid on sellised, mis sobivad kõikidele valitsusliidu erakondadele ning mille elluviimine on seetõttu tõenäoline.

Varem on ta korduvalt toonitanud, et suurem osa SDE esitatud ettepanekutest on kas täpselt samas või pisut teistsuguses sõnastuses koalitsioonilepingus juba sees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles