Riigikogu võib Kreeka abiprogrammi erakorraliselt arutada teisipäeval

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Valitsus saatis täna riigikokku Kreeka abiprogrammi eelnõu, mille alusel saaks Kreeka Euroopa Stabiilsusmehhanismist (ESM) kuni 86 miljardi euro suuruse abipaketi, ning tegi parlamendile ettepaneku järgmisel teisipäeval selle arutamiseks erakorraliselt koguneda.

Kreeka esitas taotluse ESMist abi saamiseks 8. juulil ning 12. juuli euroala tippkohtumisel lepiti kokku poliitikatingimused, mille Kreeka peab abi saamiseks täitma. Sellele järgnesid läbirääkimised Kreeka valitsuse, Euroopa Komisjoni, Euroopa Keskpanga ja Rahvusvahelise Valuutafondiga, mille käigus pandi paika reformide kava. Reformide põhirõhk on maksudel ja maksukogumisel, pensionidel ning erastamisel, märkis valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Kolmeaastase programmi maht on kuni 86 miljardit eurot. Enamiku rahastamisvajadusest moodustavad võlateeninduskulud, millest võlamaksed on 37,5 miljardit ja intressimaksed 16,6 miljardit eurot.

Kreeka uue abiprogrammi alustamise heaks kiitmiseks peab Eestis volituse andma riigikogu täiskogu. Valitsus tegi riigikogu esimehele täna ettepaneku kutsuda 18. augustiks kokku riigikogu erakorraline istungjärk, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo. Riigikogu istungil tuleb hääletusele vastastikuse mõistmise memorandum, mis sisaldab programmi majanduspoliitilisi tingimusi.

Kui programmi algus viibib, alustatakse võimaliku sildrahastamise menetlust, et vältida Kreeka maksejõuetust. See on võimalik vaid samadel tingimustel ja eeldusel, et tulevikus programm rakendub. Sildrahastamise allikas on sama, mis juulikuistel laenumaksetel – Euroopa Liidu eelarve tagatisel töötav Euroopa Finantsstabiilsuse Mehhanism.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles