Aastaid Soomes elanud teadlane: kojutuleku otsus sündis tundidega

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Tampere.
Kaja Tampere. Foto: Toomas Huik

Kuus aastat Soomes elanud ja töötanud suhtekorraldaja Kaja Tampere leidis endale huvitava väljakutse Tallinna Ülikooli õppejõuna ning otsustas kodumaale tagasi tulla.

«Põhjus lihtne – Tallinna Ülikool oskas kutsuda ja pakkuda mulle sisulist väljakutset, mis kaalus üles kõik teised variandid,» ütles Tampere Postimees.ee´le.

Olles Eesti esimene suhtekorralduses doktorikraadi saanud inimene, tunneb Tampere, et tal on võimalus anda Eesti inimestele midagi uut, värsket ja teistsugust. «Oma rahvusvahelise kolleegidevõrgustiku toon ma ju Eestisse kaasa,» märkis ta.

Tampere sõnul ongi andmise rõõm see, mis motiveerib inimesi koju tagasi tulema. «Kuid sellel on üks väike nüanss – sa saad anda täie rõõmuga vaid siis, kui su abi soovitakse,» ütles teadlane.

«Kojutulemine ei tähenda minu jaoks kuhugi üksindusse, suletusse või isoleeritusse tulekut – pean siin silmas professor Saarma kommentaari Postimehes, et rahvusvahelise kogemusega ja kitsa spetsiifikaga teadlasel ei pruugi olla Eestis kellegagi rääkida,» ütles Tampere.

«Mulle tundub, et Eesti häda ei ole mitte selles, et välismaale läinud inimesed ei tahaks tagasi tulla, vaid selles, et need lõpp-peatused, kuhu nad võiksid tagasi tulla, ei oota neid. President võib ju kutsuda ja paluda, kuid ega nad presidendi õukonnas tööle hakka,» rääkis Tampere.

Professori arvates on temal vedanud, sest Tallinna Ülikoolis on tema jaoks koht ja võimalused töötamiseks. «See kaalub üle kõik vanad mõnusad olemised välismaal. Ma sain valida mugavuse ja huvitava vahel. Ja viimane võitis,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles