Omavalitsuste hinnangul on VTA ja ministeeriumid suhtunud sigade matmise probleemi üleolevalt

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Mustvee linna ja Torma vallavalitsuse juhtide hinnangul on veterinaar- ja toiduameti peadirektor ja ministeeriumid suhtunud sigade Aafrika katku nakatunud sigade matmise probleemi Jõgevamaal üleolevalt ning andnud avalikkusele väärinformatsiooni jäätmete käitlemise ja bioohutuse osas.

Mustvee linna ja Torma vallavalitsus korraldavad tuleval teisipäeval Mustvee sadamahoones nõupidamise koos keskkonnaminister Marko Pomerantsi ja maaeluminister Urmas Kruusega, et arutada sigade Aafrika katku nakatunud seakorjuste matmist Torma prügila kinnistul, teatasid omavalitsused.

«Tänaseks on probleemiga seotud kohalikele omavalitsustele – Mustvee linnale ja Torma vallale – laekunud ametkondadelt väga vastakat informatsiooni bioohutuse, turvalisuse, keskkonnaohutuse ja keskkonnanõuete täitmise osas,» nentisid omavalitsuste juhid ühisteates, lisades: «Torma prügila kinnistule loodi ohtlike jäätmete ladestusala, mille ohutus tuleb garanteerida keskkonnaministeeriumil.»

«Torma prügila ladestusalade ehitamisel oli peamine väljakutse leida lahendused liigse pinnavee ärajuhtimiseks, kogumiseks ning puhastamiseks. Kuidas tagatakse loodud loomsete jäätmete matmispaiga nõrgvee puhastamine?» küsis Torma vallavanem Triinu Pärsin.

Geotehnikainsener Ago Vilo on juhtinud tähelepanu asjaolule, et kui korjuste matmiskohas seda vett ei koguta ja puhastata, siis on reovee sattumine põhjavette vältimatu. Seakatku nakatanud sigade matmine võib reostada põhjavee ja see reostus jääb sinna püsima väga pikaks ajaks.

«Torma prügila on liiga lähedal Peipsi järvele ning veed võivad valguda ka sinna. Meie hinnangul on tegemist tõsise keskkonnareostuse ohuga,» leidis Mustvee linnapea Max Kaur.

Omavalitsuste juhtide hinnangul on «veterinaar- ja toiduameti peadirektor ning ministeeriumid suhtunud Jõgevamaa probleemi üleolevalt ning andnud avalikkusele väärinformatsiooni jäätmete käitlemise ja bioohutuse osas.»

«Meie hinnangul on kogu protsessi näol olnud tegemist tahtliku viiruse levitamisega katkuvabasse piirkonda,» leidsid omavalitsused, lisades, et ministrid  peaksid rahvale, omavalitsustele ja laiemale avalikkusele selgitama põhjuseid, mis on viinud antud olukorra kujunemiseni.

Täpsemalt, milliseid reaalseid meetmeid ja millal võetakse kasutusele keskkonnaohu vältimiseks ja bioohutuse tagamiseks Torma prügila kinnistule loodud ohtlike loomsete jäätmete matmispaigas ning millised on perventiivsed tegevused, et sama stsenaarium enam ei korduks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles