Kuressaare kaalub Bellingshauseni mälestusmärgi rajamist aastaks 2019

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fabian Gottlieb Benjamin von Bellingshausen
Fabian Gottlieb Benjamin von Bellingshausen Foto: Wikipedia

Kuressaare linn plaanib Saaremaalt pärit maadeuurija Fabian Gottlieb von Bellingshauseni mälestusmärgi rajada aastaks 2019.

Kuressaare linnasekretär Eero Lapp ütles BNS-ile, et linnavalitsus ei ole praegu ideelahendi realiseerimise aja suhtes otsust langetanud, kuid kaalumisel on mälestusmärgi rajamine aastal 2019, mil täitub 200 aastat Bellingshauseni polaarekspeditsiooni algusest. 

«Meil on konkursi tulemuste põhjal teada mälestusmärgi ligikaudne maksumus, kuid tuleb välja valida ka sobilik asukoht ja rajada vajalik taristu ning planeerida vastavad kulud,» sõnas Lapp. Mälestusmärgi maksumust ei soovinud Lapp avaldada. «Kahjuks on tegemist hinnaga, mis vajab veel meie ehitusspetsialistide poolt ülevaatamist.»

Lapi sõnul uurib linn ka võimalust toetada Bellingshausenist raamatu avaldamist. «Seni publitseeritud materjal on pigem tagasihoidlik,» nentis ta.

Bellingshauseni mälestuse jäädvustamise ideekonkursi võitis tänavu aasta alguses saarlase Gunnar Varese töö «Rannikujää». Konkursi kuulutas eelmise aasta lõpus välja Kuressaare linnavalitsus ja sinna esitati 23 tööd.

Võidutöö kujutab endast tasapinnalist betoonist või paeplaatidest ringjat kujundit. Kujundi aluspinnalt kerkib kaks kiviplokki, mille ühenduskohad moodustavad istumispinna. Kujundi keskel asetseb metallist ketas, mis kujutab maakera lõunapoolust, millele on märgitud Bellingshauseni avastusretked.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles