Väitlusmeistrid seavad NATO artikkel 5 kahtluse alla

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvamusfestival
Arvamusfestival Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Arvamusfestivalil toimub täna õhtul väitlus teemal «Kas USA-l oleks mõistlik rünnaku korral Eestile appi tulla?». Debati eesmärk on analüüsida kainelt ja realistlikult Eesti julgeolekuolukorda, andes argumenteerimiseks võrdselt aega nii jaatavale kui ka eitavale poolele.

Osalejateks on Eesti väitlusmeistrivõistlustel finaali jõudnud Karl Läll, Katriin Bachmann, Viktor Nikonov ja Karl Mattias Sepp.

«Meie eesmärk pole panna kedagi validooli järele haarama, ent peame siiski tervitatavaks seda, kui Eestit puudutavates kõige olulisemates küsimustes on avalik arutelu aus ja tabudeta,» põhjendas Eesti Väitlusseltsi tegevjuht Herman Kelomees sellisel teemal väitluse korraldamist.

«Peame panema end USA, eeskätt Ühendriikide kodanike rolli ning mõtlema, kui motiveeritud oleksid nemad sõjalist operatsiooni toetama. Carnegie Instituudi uuringu kohaselt toetaks praegu 56 protsenti ameeriklastest liitlasele appi minemist. Tasub samas meenutada, et ka Afganistani ja Iraagi sõdasid toetas enamus ameeriklasi, ent sõjas hukkunute arvu suurenedes kadus toetus kiiresti. Kui lisada juurde veel fakt, et Venemaal on tuumarelv, muutub väitlus antud teemal palju tasakaalustatumaks.»

Väitlus algab kell 18 Arvamusfestivali simulatsioonide alal, Paide kiriku külje all.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles