Register võtab terviseandmeid inimese tahtest hoolimata

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kräkker. Pilt on illustratiivne
Kräkker. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Ehkki näiliselt saab iga inimene ise otsustada, kes ja kuidas tema delikaatseid isikuandmeid kasutab, on tegelikkus sootuks teine. Nii on ka vähi sõeluuringute registriga: inimese soov oma andmeid sulgeda ei saa mõne seaduserea vastu ning terviseandmeid kasutatakse vastu tema tahtmist.

«Kui ma vaatasin, mis andmeid uuritakse, võtab see ihukarvad püsti,» kirjeldas Edith Sassian hetke, kui ta sai vastavat määrust lugedes teada, milliseid andmeid tema kohta talletatakse.

Nimelt oli ta mõni aeg varem, juuni teises pooles portaalis Digilugu avastanud, et käesoleva aasta jooksul on Tervise Arengu Instituut (TAI) teinud tema kohta 16 päringut. Teabenõudest selgus, et päringute taga on aasta algul tööd alustanud vähi sõeluuringute register.

«Ma helistasin ja küsisin, mis andmeid ja mis ulatuses on päritud. Üritasin ka küsida, kuidas ma neid sulgen. Ma ei ole tõesti huvitatud, et minu andmeid veel kuskil hoitakse,» rääkis Sassian.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles