Keskkonnaamet: katkusigade matmispaikade arv on piiratud

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seakatk
Seakatk Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Keskkonnaameti hinnangul leidub Eestis väga palju kohti, kus põhjavee kaitstus ei ole tagatud ning seetõttu on katkusigade matmiskohtade arv piiratud.

«Katku haigestunud seakorjuste suures koguses matmine on keelatud kaitsmata või nõrgalt kaitstud põhjaveega piirkondades,» ütles keskkonnaameti pressiesindaja Sille Ader. «Sellisteks piirkondadeks loetakse karstialad ja alvarid, samuti alad, kus põhjaveekihil lasub kuni 10 meetri paksune moreenikiht, kuni 2 meetri paksune savi- või liivsavikiht või kuni 40 meetri paksune kruusa- või liivakiht,» täpsustas ta.

Lisaks põhjavee kaitstusele peab planeeritav matmiskoht asuma asulat või suuremat majade gruppi teenindavast pursk- või salvkaevust vähemalt 200 meetri ning üksikmajapidamise puurkaevust vähemalt 100 meetri kaugusel. Pinnaveekogude puhul peab matmiskoht olema tavalisest veepiirist vähemalt 200 meetri kaugusel. «Kindlasti pole võimalik matta korjuseid maaparandussüsteemi alale, kus paikneb drenaaž, sest matmise käigus võib see puruneda,» rääkis Ader.

Aderi sõnul jägitakse lisaks eeltoodule ka seda, et inimeste majapidamised asuksid matmispaigast võimalikult kaugel.

Viljandi matmispaik vastab nõuetele

«Viljandi maakonna seakorjuste matmispaik Tarvastu vallas Pikru külas vastab kõigile eeltoodud nõuetele,» kinnitas Ader. «Pikru külas asuv matmispaik on Tarvastu vallavalitsuse poolt pakutud neljast võimalikust matmispaiga variandist kõige sobivam ka seetõttu, et asub Nukikese seafarmile kõige lähemal, mistõttu seakorjuste transportimise teekond on lühem ning aitab kaasa taudi leviku tõkestamisele.»

Aderi teatel tõi keskkonnaamet veterinaar- ja toiduametile matmiseks antud loa osas eraldi välja, et kinnistu läänepiiril asuvast Raudoja oja veepiirist peab matmiskoht asuma vähemalt 200 meetri kaugusel.

«Veterinaar- ja toiduametil soovitatakse korjused matta võimalikult sügavale ning katta matmiskoht umbes kahe meetrise kinnivajutatud kihiga,» lõpetas Ader.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles