Riigikogu komisjonid seaksid Venemaa raske valiku ette

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia lipud.
Gruusia lipud. Foto: AFP / Scanpix

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon ja väliskomisjon toetasid põhimõtet, et Venemaa tohiks Gruusia doonorkonverentsil osaleda vaid siis, kui tunnustab Gruusia territoriaalset terviklikkust.


Komisjonid leidsid, et mis puudutab Gruusiale ülesehitus- ja humanitaarabi osutamist, rahvusvahelise doonorkonverentsi korraldamist ning Euroopa Liidu ja Gruusia koostöö tihendamist, siis doonorkonverentsi statuut peab sisaldama põhimõtet, et konverentsist saavad osa võtta vaid riigid, mis tunnustavad Gruusia territoriaalset terviklikkust.

Venemaa osalus sellel konverentsil eeldaks vastavalt Gruusia territoriaalse terviklikkuse tunnustamist, teatas riigikogu pressitalitus.

Komisjonid toetasid seega tänasel ühisistungil valitsuse positsioone 15. ja 16. septembril peetaval Euroopa Liidu üldasjade ja välissuhete nõukogul (GAERC).

Komisjonid leidsid, et Venemaa peab kõrvalekaldumatult täitma Euroopa Liidu eesistuja vahendatud 6-punktilist rahuplaani, võttes arvesse Euroopa Liidu eesistujariigi Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy 8. septembri Moskva- ja Thbilisi-visiitide tulemusi, ja viima oma väed positsioonidele, kus nad olid enne 7. augustit.

Samuti toetavad riigikogu komisjonid Euroopa Liidu vaatlejate kiiret saatmist Gruusiasse.

Septembri keskel kogunev GAERC käsitleb olukorda Gruusias, lähtudes 1. septembri Euroopa Ülemkogu järeldustest ning Sarkozy visiidist Moskvasse ja Thbilisisse, kus täpsustati 12. augusti nn 6-punktlist vaherahuplaani.

Ministrid arutavad plaani täitmist, Euroopa julgeoleku- ja kaitsepoliitika tsiviilvaatlusmissiooni lähetamist, Gruusiale ülesehitus- ja humanitaarabi osutamist, rahvusvahelise doonorkonverentsi korraldamist ning Euroopa Liidu ja Gruusia koostöö tihendamist, mille esimesed väljundid on viisalihtsustus- ja süvendatud vabakaubanduslepingu läbirääkimiste alustamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles