Narva kolledžit hakkab juhtima Kristina Kallas

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Kallas
Kristina Kallas Foto: Peeter Langovits

Tartu Ülikooli Narva kolledži direktori kohusetäitjaks määrati Balti Uuringute Instituudi juhatuse liige Kristina Kallas, kes loodab aasta pärast uuesti kandideerides püsivamat kohta.

Kiviõlist pärit politoloog Kristina Kallas alles omandab Tartu Ülikoolis doktorikraadi, mistõttu ei saanud temast hetkel veel Narva kolledži direktorit.

Ametlikult jäi direktor valimata ja korraldada tuleb uus konkurss. Seni täidab Kallas aga direktori kohuseid, kuid loodab aasta pärast uuesti kandideerides ametlikult direktoriks saada.  

«Mul peaks järgmise aasta juuniks kraad käes olema,» selgitas Kallas, kelle doktoriväitekirja teemaks on etnopoliitilise paradigma muutus mitmerahvuselistes riikides ja see käsitleb Eestit, Saksamaad ja Makedooniat.

Tartu Ülikooli õppeprorektor Mart Noorma sõnas, et oma asukohast lähtuvalt on TÜ Narva kolledžil täita vastutusrikkad rollid – edendada kahe rahvuse integratsiooniprotsessi ning olla partneriks lisaks Eesti ja Euroopa ülikoolidele ka Venemaa õppe- ja teadusasutustele.

«Näen Narva kolledžit mitte ainult kui hariduse andjat, vaid ka kui ideede initsiaatorit ja koostöö arendajat Ida-Virumaal ja idapoolse piiriülese koostöö suunal,» Kristina Kallas, kes plaanib fookusesse võtta ka keeleõppe.

«See on olnud üks ülesannetest Narva kolledžil - viia vene koolide tulevaste õpetajate eesti keele oskus võimalikult kõrgele tasemele. See on jätkuvalt väljakutse, et nendel õpetajal oleks tõeliselt hea eesti keele oskus,» selgitas Kallas.

Suurem tähelepanu koostööle idaga

Tema hinnangul on probleem, et venekeelsetest keskkoolidest tulevad ebapiisava eesti keele oskusega õpilased Narva õppima. «Meil on eestikeelne õpe Narvas, aga samal ajal peavad nad eesti keelt kõvasti järgi õppima,» rääkis Kallas Postimehele.

Samuti plaanib Kallas pöörata suuremat tähelepanu idasuunalisele koostööle. «Tuleks teha õpetajakoolituse alal koostööd idanaabritega – Venemaaga, nii palju kui see õnnestub, aga miks mitte ka Ukraina, Moldova ja  Kasahstaniga.»

Kallas tõi välja, et praegu on koostööprogrammid näiteks Peterburi Ülikooliga ja Kõrgõzstaniga.

«Teiseks, ka IT-õppekava arendamine on väga perspektiivikas Ida-Virumaa jaoks. Kuna energeetika, transport, logistika, turismindus kõik sõltuvad IT-süsteemidest, siis on Narva kolledžil perspektiivi hea õppekava välja arendamiseks,» lisas Kallas.

Tartu Ülikooli rektor professor Volli Kalm lisas, et kindlasti on kavas korraldada uus konkurss direktori valimiseks, aga üleminekuperioodi vältel on Kristina Kallasel valmisolek ja kõik eeldused Narva kolledži töö edukaks juhtimiseks.

Lahkub Pagulasabi juhatusest

Kallas on 2007. aastast MTÜ Balti Uuringute Instituudi juhatuse liige. «Praegu peatan juhatuse liikme lepingu. Aasta pärast, kui saan Narva kolledžiga püsivamad suhted, pean sealt välja astuma.»

Aastatel 2011-2015 oli ta MTÜ Eesti Pagulasabi juhatuse esimees, kuid 1. septembrist plaanib ta MTÜ juhatusest välja astuda.  

Kallas on töötanud SA Archimedes Euroopa Liidu teadus- ja arenduskoostöö programmi kontaktina, olnud suhtekorraldusagentuuris Hill & Knowlton vanemkonsultant avaliku sektori kommunikatsiooni alal ning TÜ riigiteaduste instituudis erakorraline teadur.

Kristina Kallas õppis Tartu Ülikoolis ajalugu. 2002. aastal kaitses ta magistrikraadi Ungaris Kesk-Euroopa ülikoolis teemal «Rahvussuhete kujunemine Nõukogude Eestis».

Senine Narva kolledži direktor Katri Raik asus juunis juhtima Sisekaitseakadeemiat, kuna senise rektori Lauri Taburi viieaastane ametiaeg lõppes.

31. augustini täidab Narva kolledži direktori kohuseid kolledži haldusjuht Jaanus Villiko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles