Kurioosum Saaremaal: taevast sadas höövlilaaste

Saarte Hääl
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hakkpuit. Illustratiivne foto.
Hakkpuit. Illustratiivne foto. Foto: Mihkel Maripuu

Laupäeva pärastlõunal hakkas Lääne-Saare vallas Kirikukülas taevast höövlilaaste langema.

Toome talu perenaine Vilma Tiirik vaatas juhuslikult aknast välja ja märkas, et midagi sajab, kirjutab Saarte Hääl.

Kuna taevas oli pilvitu, läks ta uurima, mis toimub. Lähemalt vaadates osutusid taevast langevad ebemed kuivadeks höövlilaastudeks.

Lisaks nende õuele sadas laaste ka paarisaja meetri kaugusel asuvas naabertalus.

«Laastud langesid imeaeglaselt ja olid täitsa kuivad. Nüüd on need ära vettinud,» osutas Tiirik murule langenud laastudele. Tema sõnul valitses laastusaju ajal tuulevaikus ja sadu kestis umbes 10 minutit.

Tiiriku sõnul poleks teelt laastud maja taha jõudnud, kuna puud on ees. Ka ei olnud masinaid kuulda.

Puidutöötlemisega ümbruskonnas ka keegi ei tegele.

Riigi ilmateenistuse andmetel oli Vilsandi ilmajaama andmetel sel hetkel sademeteta ilm. Puhus põhjatuul 5,9, puhanguti 8 meetrit sekundis. Sooja oli 21,1 kraadi. Seega peaksid laastud pärinema Mustjala või Leisi kandist, kui mitte Hiiumaalt.

Ilmatark Ain Kallis nentis, et juhtum on põnev. «Tavaliselt langevad taevast asjad siis, kui eelnevalt on olnud vesipüks või tornaado, mis imeb esemed pilvesse,» selgitas ta. Kuuldes, et mitte kaugel külast asub maantee, pakkus ta välja versiooni, et laastud võisid siiski pärineda mõnest möödasõitvast veokist.

«Kuuma ilmaga, kui on sile pind, võivad tekkida tolmukeerised või «tolmukuradid», nagu neid nimetatakse. Minu tuttavatel viis selline keeris Verevi järve ääres plastkotis olnud rahakoti minema,» rääkis Kallis.

Samuti on keerised teise kohta tõstnud kilest kasvuhooneid.

«Jõudu neil on, aga kõik sõltub kohalikest ilmaoludest. Tavaliselt suudab keeris tolmu või puru liigutada sadakonna meetri kaugusele. Samas kui kokku liita nõrgast tuulest tekkinud keeris ja auto liikumine, võib see oma elu elama hakata. Võimalikke tegureid on palju,» rõhutas Kallis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles