Siim Roode ei tunnista ennast süüdi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohus lükkas täna edasi OÜ Autorollo pankrotiasjas kriminaalsüüdistuse saanud Siim Roode ja Väino Pentuse süüasja arutamise, kuna Roode hiljuti vahetunud kaitsja pole jõudnud kriminaalasja materjalidega tutvuda.

Kohus määras uue istungi 10. septembrile.

Roode kaitsja Natalia Lausmaa ütles kohtuistungi alguses, et asus kaitsja kohustusi täitma 13. augustil ja kuna süüasi on väga mahukas, vajab ta vähemalt ühe kuu aega toimikutega tutvumiseks. Ta tõi esile, et süüasjas on kaheksa toimikut ja 45 raamatupidamiskausta.

Põhja ringkonnaprokurör Vallo Kariler märkis, et protsessi alguse edasilükkamine ühe kuu võrra ei ole põhjendatud. Seda eelkõige seetõttu, et juba alates 3. septembrist on kohtusse kutsutud tunnistajad ning näiteks 10. septembriks oluline tunnistaja Venemaalt. Protsessi alguse edasilükkamine septembrisse muudab Karileri sõnul tunnistajate kutsumise keeruliseks.

OÜ Autorollo pankrotiasjas kriminaalsüüdistuse saanud Siim Roode ütles enne kohtuistungit ajakirjanikele, et ei tunnista end süüdi, samuti kohtupingis olev Väino Pentus ajakirjanike küsimustele ei vastanud.

Jalgrattaga kohtuistungile saabunud Roode nõustus pärast oma sõiduvahendi kohtumaja trepikäsipuu külge kinnitamist paarile küsimusele vastama, märkides, et ootab kohtuprotsessi huviga. Roode ütles, et kui Autorollo tsiviilvaidluse kohtuprotsessil uuriti, kas tema antud nõuanded olid majanduslikult kahjulikud või kasulikud, siis pole seni uuritud, kas tema eesmärk oli kahju tekitada või mitte.

«Selles mõttes on kriminaalasi natuke erinev ja mul on hea meel, et see asi siin selgeks saab,» ütles Roode ajakirjanikele.

Väino Pentus saabus kohtusse mõned minutid enne istungi algust. Ta seisis kohtumajast sajakonna meetri kaugusel kõnniteel, ootas ära, kuni kohale jõudis ka tema kaitsja Marko Kairjak ja sisenes kohtumajja koos temaga. Ajakirjanike küsimustele Pentus ei vastanud.

Marko Kairjak ütles pärast kohtuistungi lõppu ajakirjanikele, et Väino Pentus kohtuprotsessi ajal ajakirjanikele kommentaare ei anna ja kõigile Pentuse isikut ja kohtuprotsessi puudutavatele küsimustele vastab sel ajal tema. Kas Pentus tunnistab ennast süüdi või mitte, kuuleb avalikkus Kairjaki sõnul 10. septembril toimuval kohtuistungil.

Põhja ringkonnaprokuratuuril on plaanis tuua Autorollo pankrotikaasusega seoses kriminaalsüüdistuse saanud Väino Pentuse ja Siim Roode kohtuprotsessile tunnistusi andma inimese Venemaalt, kes väidetavalt sai Autorollo vahendite arvelt laenu, ise seda aga eitab.

Ringkonnaprokuröri Vallo Karileri kinnitusel on tunnistaja Venemaalt kutsutud kohtusse 10. septembriks. «Ta on selleks ajaks hankinud Eesti viisa ja on tahtmist täis,» märkis Kariler, lisades, et just seetõttu ei meeldinud talle kaitsjate teisipäevane taotlus lükata protsessi algusaeg vähemalt ühe kuu võrra edasi.

Väino Pentusele ja Siim Roodele kriminaalsüüdistuse toonud OÜ Autorollo süüasja kohtuprotsessil peab osalema ka endine välisminister, praegu riigikokku kuuluv Keit Pentus-Rosimannus. Ta kinnitas teisipäeval BNSile, et on saanud tunnistajana kutse osaleda oma isa ja tema kaassüüaluse Siim Roode kohtuprotsessil.

Prokuratuur süüdistab Roodet ja Pentust ettevõtte maksevõime olulises vähenemises ja püsiva maksejõuetuse süvendamises ning võltsitud dokumentide kasutamises, Pentusele on esitatud süüdistus ka raamatupidamise kohustuse rikkumises ja omastamises.

Pentus oli alates 28. juulist 2008 OÜ Autorollo ainuosanik ja juhatuse liige ning 26. aprillil 2010 sai ettevõtte ainuomanikuks ja sisuliseks juhiks Roode. Süüdistuse kohaselt oli omanikuvahetuse ajaks ettevõtte majanduslik olukord väga halb ning Roode korraldas koos Pentusega vara väljaviimise ettevõttest, et vältida vara müüki võlausaldajate nõuete katteks ja vabastada Pentus võlgade isiklikust käendusest. Peamiselt puudutasid need tehingud nelja veoki ja 11 haagise väljaviimist OÜ Autorollo põhivara hulgast.

Süüdistuse kohaselt kaotas OÜ Autorollo omandiõiguse varale väärtusega vähemalt 2,36 miljonit krooni, kuid vabanes kohustustest ainult 0,88 miljoni ulatuses. Seega tekitasid Pentus ja Roode ettevõttele ligi 1,5 miljonit krooni ehk 94 000 eurot kahju.

Samuti kasutasid Roode ja välisminister Keit Pentus-Rosimannuse isa Väino Pentus süüdistuse kohaselt OÜ Autorollo raamatupidamises võltsitud laenulepinguid, et katta näiliselt kassapuudujääki ja vabastada Pentus võimalikest tsiviilõiguslikest nõuetest.

Pentusele esitati süüdistus ka ettevõttele kuulunud sõiduauto Ford Tourneo müügist saadud raha omastamises ning raamatupidamise kohustuse rikkumises. Nimelt oli OÜ Autorollo raamatupidamine eksperdi hinnangul korraldatud ebausaldusväärselt ning seetõttu oli oluliselt raskendatud ülevaate saamine ettevõtte varalisest seisust aastail 2009–2010.

«Prokuratuur saadab kohtu ette ainult need isikud, keda kohtueelsel uurimisel kogutud tõendite põhjal on alust kuriteos süüdistada ning selles konkreetses kriminaalasjas on süüdistatavad Väino Pentus ja Siim Roode. Rain Rosimannus ja Keit Pentus-Rosimannus kuulati selles asjas üle tunnistajatena,» kommenteeris Põhja ringkonnaprokurör Vallo Kariler.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo ja menetlust juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles