Moskva saadab Tallinna uue saadiku

, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa uus suursaadik Eestis Aleksandr Petrov
Venemaa uus suursaadik Eestis Aleksandr Petrov Foto: Jaanus Piirsalu

Venemaa vahetab välja oma suursaadiku Eestis, sügisest saabub praeguse saadiku Juri Merzljakovi asemele Venemaa välisministeeriumi Saksamaa-spetsialist Aleksandr Petrov.

Petrovi nimetamist suursaadikuks kinnitas ka Vene välisministeerium. Tegemist on plaanilise saadikuvahetusega, sest Juri Merzljakovil saab täis viieaastane ametiaeg. Praegustel andmetel peaks uus saadik Petrov saabuma Tallinna septembri lõpus.

Petrovi saamisele suursaadikuks on nõusoleku andnud ka Eesti välisministeerium, mis tähendab suure tõenäosusega, et Vene välisministeerium kas on juba andnud või annab kohe-kohe nõusoleku Arti Hilpuse saamisele Eesti uueks suursaadikuks Moskvas.

62-aastase Aleksandr Petrovi senine diplomaadikarjäär on olnud tagasihoidlik. Tema kõrgeim amet välislähetuses on olnud Venemaa peakonsul Saksamaal Bonnis aastatel 1999–2000. Eesti on Petrovile esimene töökoht suursaadikuna.

Varem on Venemaa Eestisse saatnud oma saatkonda juhtima diplomaadi, kellele see on debüüt suursaadikuna, vaid korra – 2001. aastal Konstantin Provalovi.

Tallinna tuleb Petrov Vene välisministeeriumi 3. Euroopa osakonna direktori asetäitja kohalt. See on üks kahest Vene välisministeeriumi tähtsamast Euroopa asjade osakonnast, mis tegeleb Saksamaad ja Austriat ning Ida-Euroopa suuremaid riike Poolat, Tšehhit, Ungarit ja Slovakkiat puudutavate küsimustega.

Moskva rahvusvaheliste suhete instituudi (MGIMO) professori, pikalt Venemaa välisministeeriumis töötanud Valeri Vorobjovi sõnul on Petrov üks paremaid Smolenski väljaku (Vene välisministeeriumi asukoht Moskvas – toim) spetsialiste Saksamaa alal. Oma karjääri poolest ongi Petrov selgelt germanist, sest ta on töötanud ainult Nõukogude Liidu ja Venemaa saatkondades ning konsulaatides Austrias ja Saksamaal.

Germanistid on Venemaa välisministeeriumis enamasti tuntud oma konservatiivsete vaadete poolest, kommenteeris Postimehele Petrovi määramist Moskva üks välispoliitikakommentaatoreid, kes palus oma nime mitte nimetada. «Nii et tegemist on kindlasti distsiplineeritud diplomaadiga, kes hakkab töötama rangelt keskusest saabuvate instruktsioonide järgi. Mingit oma initsiatiivi ta üles näitama ei hakka,» lisas ekspert.

---------------------

ALEKSANDR PETROV

* Lõpetas MGIMO (tollal NSV Liidu välisministeeriumi akadeemia) 1977. aastal, mille järel asus tööle NSV Liidu välisministeeriumisse.

* 1978–1983 töötas NSV Liidu saatkonnas Austrias.

* 1989–1993 töötas NSV Liidu / Venemaa peakonsulaadis Münchenis (Saksamaa).

* 1996–2000 töötas Venemaa saatkonnas Saksamaal.

* 1999–2000 Venemaa peakonsul Bonnis (Saksamaa).

* 2005–2011 nõunik-saadik Venemaa saatkonnas Saksamaal.

* Alates 2011. aastast Venemaa välisministeeriumi 3. Euroopa osakonna direktori asetäitja.

* Valdab saksa ja prantsuse keelt. Abielus, täiskasvanud tütar.

Allikas: Venemaa välisministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles