Kaljurand: nõuame Venemaalt Kohvri viivitamatut vabastamist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaljurand
Marina Kaljurand Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Peaminister Taavi Rõivas ja välisminister Marina Kaljurand mõistsid tänase Eston Kohvri  suhtes langetatud kohtuotsuse hukka.

«Kohvri röövimine Eesti Vabariigi territooriumilt FSB poolt 5. septembril 2014 ning sellele järgnev kinnihoidmine Venemaal on olnud ebaseaduslik algusest peale. See kohtuprotsess on olnud farss ja tänase otsuse vormistamisel ei ole mingit seost õiglase kohtupidamisega,» teatas peaminister Taavi Rõivas.

«Arvestades Eston Kohvri kinnipidamise asjaolusid ning seda, millistes tingimustes on selles kohtuasjas tõendeid kogutud, mõistame, et ta ei ole olnud oma otsustes vaba. Eesti toetab Eston Kohverit ja meie ametkonnad teevad kõik selleks, et Venemaa ta vabastaks,» märkis peaminister. 

Välisminister Marina Kaljuranna sõnul mõistab Eesti täna Eston Kohvri suhtes tehtud kohtuotsuse ja kogu tema üle peetud kohtuprotsessi teravalt hukka. «Eston Kohvri röövimine Eesti Vabariigi territooriumilt FSB poolt möödunud aasta 5. septembril ning sellele järgnev õigusvastane kinnihoidmine Venemaal on jõhker rahvusvahelise õiguse ja inimõiguste rikkumine,» ütles Kaljurand.

«Tänane kohtuotsus ei muuda meie seisukohta. Me nõuame Venemaalt Eston Kohvri viivitamatut vabastamist,» rõhutas välisminister.

Kaljurand lisas, et Eston Kohvri üle kohtuprotsessi pidamisel pole algusest peale mingit seost õiglase kohtupidamisega. «Meie konsulit ei lubatud varasematele kohtuistungitele ning Eston Kohver jäeti pädeva õigusabita,» ütles välisminister Kaljurand. «Nõuame, et Venemaa järgiks rahvusvahelisest õigusest tulenevaid kohustusi, vabastaks Eston Kohveri ja tagaks tema turvalise tagasipöördumise koju,» lisas ta.

Välisminister Kaljuranna sõnul on Eesti väga tänulik oma liitlastele ja partneritele, kes on Eestit toetanud ning Eston Kohvri küsimust rahvusvahelistes organisatsioonides ja kahepoolsetest suhetes Venemaaga tõstatanud. «Kavatseme koos liitlaste ja partneritega hoida rahvusvahelist survet kuni Eston Kohver on vabastatud ja jõudnud tagasi koju oma pere juurde,» lisas ta.

Täna, 19. augustil tegi Pihkva oblastikohus Eston Kohveri suhtes süüdimõistva otsuse ning määras talle 15-aastase vangistuse. Protesti märgiks viibisid tänasel kohtuotsuse väljakuulutamisel Eesti Moskva saatkonna diplomaat ja Euroopa Liidu Moskva esinduse diplomaat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles