Mihkelson: Kohver pääseb vabadusse varem, kui me oskame ette kujutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Parlamendi riigikaitsekomisjoni esimees Marko Mihkelson avaldas veendumust, et Eesti territooriumilt röövitud ja täna Venemaal 15 aastaks vangi mõistetud kaitsepolitseinik Eston Kohver pääseb vabadusse varem, kui keegi oskab ette kujutada.

Endine kaitsepolitsei juht Raivo Aeg seevastu arvab, et lähiajal Eston Kohvril Eestisse pääseda ei õnnestu.

Mihkelson ütles ERRi uudisteportaalile, et Eesti valitsus peab koos liitlastega jätkama ka pärast tänast «kohtuotsust» järjekindlat tegevust Eston Kohvri vabastamiseks. «Ma olen veendunud, et Kohver pääseb vabadusse varem, kui me oskame seda täna ehk ette kujutada,» lausus ta.

Võimalikke stsenaariume ei ole tema sõnul siiski väga palju. «Nendest ehk kõige tõenäolisemaks võiks pidada Kohvri ennetähtaegset vabastamist armuandmise või vahetuse kaudu. Seda lubavad oletada mõningad varasemad kaudsed analoogiad,» arvas Mihkelson ning rõhutas, et Eesti ei tohiks jätta kasutamata ühtegi võimalust.

Seevastu endine kaitsepolitsei juht Raivo Aeg arvab, et lähiajal Eston Kohvril Eestisse pääseda ei õnnestu. 

Raivo Aeg ütles Postimehele, et viiteid sellele, milline karistus võidakse Kohvrile määrata, anti juba varem, nii et tänane uudis teda ei üllatanud.

«Praktika näitab, et Venemaa on ka teiste riikide nii-öelda spioonidele samas suurusjärgus karistusi määranud. Kuidas mõned asjad hiljem lahenevad, on iseküsimus. Kas õnnestub teda vahetada või karistust kanda mujal, selgub hiljem,» ütles Aeg. «Seda ma küll ei usu, et ta peatselt tagasi Eestisse saab.»

«Mis puutub vahetamisse, siis peab olema, kelle vastu vahetada. Mina ei valda seda infot, et meil oleks praegu kedagi võrdväärset,» märkis Aeg.

«Olukord on komplitseeritud. Selge, et keegi Venemaalt erioperatsiooniga teda vabastama ei lähe. Meil on diplomaatilised kanalid, mille kaudu tuleb suhelda,» lausus Aeg. «Tuleb vaadata, millised on edasised arengud, kas tekivad šansid Kohvrit vabaks saada või läheb Venemaa tuimalt oma arusaamadega edasi ja hoiab teda pikemat aega kinni.»

«Kui vaadata varasemaid juhtumeid, kus Venemaal on kohtu all olnud inimesed, keda Venemaal on kinni peetud, siis asjade käik on läinud üsna analoogiliselt: algul määratakse karmid karistused, mis võivad hiljem leeveneda. See sõltub, millised suhted on nende riikide vahel, poliitika mõjutab ka õigusmõistmist. Sellised kummalised reeglid Venemaal on,»  nentis Aeg.

Venemaa Pihkva oblastikohus mõistis täna Eestist röövitud kaitsepolitseiniku Eston Kohvri 15 aastaks vangi. FSB röövis Pihkva oblastikohtus täna vangi mõistetud Kohvri Eesti territooriumilt mullu septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles