Advokaat: Kohvri kaitsmiseks tõendeid praktiliselt polnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pihkva oblastikohus mõistis 19. augustil Eestist röövitud kaitsepolitseiniku Eston Kohvri 15 aastaks vangi. Kohvri advokaat Jevgeni Aksjonov jagas pärast otsuse kuulutamist kohtuhoone ees kommentaare.
Pihkva oblastikohus mõistis 19. augustil Eestist röövitud kaitsepolitseiniku Eston Kohvri 15 aastaks vangi. Kohvri advokaat Jevgeni Aksjonov jagas pärast otsuse kuulutamist kohtuhoone ees kommentaare. Foto: Liis Treimann / Postimees

Eestist röövitud kaitsepolitseiniku advokaadi Jevgeni Aksjonovi sõnul oli Eston Kohvrit väga keeruline kaitsta, kuna kõik tõendid pärinesid julgeolekuteenistuselt FSB ning Kohvri kasuks oli neid väga keeruline tõlgendada.

«Kriminaalasja argumendid olid väga hästi dokumenteeritud, neid oli palju, aga kaitsel tõendeid praktiliselt ei olnud. Me tuginesime materjalidele, mis meil oli võimalik saada. Meil olid FSB kogutud tõendid. Üritasin tõlgendada neid oma kaitsealuse kasuks ja suutsime eemaldada süüdistusest neli ebaseadusliku piiriületuse episoodi üheksast. Samuti sain Eesti konsulaadilt andmeid, mis aitasid vähendada Kohvri karistust ühe aasta võrra.  Kohus võttis kergendava asjaoluna arvesse, et Eston Kohvril on ülalpeetav abikaasa ja neli alaealist last,» ütles Aksjonov Postimehele.

Advokaat märkis, et kohtuotsus oli väga karm ja ta lootis leebemat otsust.

«Me tegime Eston Kohvriga koostööd , töötasime palju, võtsime tarvitusele meetmeid, aga kõik oli väga raske, sest süüdistus oli väga karm – välisriigi heaks spioneerimine. Selle eest sai Kohver 13 aastat vangistust. Ülejäänud karistuse sai ta ebaseadusliku piiriületuse eest koos relvaga ja relva ebaseadusliku omamise eest,» rääkis Aksjonov.

Tema sõnul sõltub kohtuotsuse võimalik edasikaebamine nüüd Eston Kohvrist endast ja tema konsultatsioonidest välisministeeriumiga. «Ta on Eesti eriteenistuse töötaja ja kõik edasised sammud võtab ta vastu pärast välisministeeriumiga konsulteerimist,» ütles Aksjonov.

Advokaat lisas, et tema kontaktid Eesti välisministeeriumiga olid väga nõrgad, seetõttu oli kaitsel raske Eesti poolelt tõendeid ja argumente saada.

Otsuse saab edasi kaevata kümne päeva jooksul, kui Aksjonovi sõnul pole Kohver praegu avaldanud soovi otsuse edasikaebamiseks. «Ma ootan Eesti poolelt ettepanekuid,» lausus ta.

Venemaa Pihkva oblastikohus mõistis täna Eestist röövitud kaitsepolitseiniku Eston Kohvri 15 aastaks vangi. Kohtunik ütles kohtuotsust välja kuulutades, et Eston Kohver peab kandma 15-aastase vanglakaristuse range režiimiga vanglas.

Lisaks põhikaristusele määras kohus Kohvrile 100 000 rubla ehk 1375 eurot trahvi. Kohus otsustas vabastada Kohvri kohtukulude kandmisest, kuna tal on ülalpeetav abikaasa ja neli last.

Kohver ei tunnistanud end kohtus süüdi.

Kohus arvestas karistusaja alguseks mullu 5. septembri, kui FSB Eston Kohvri Eesti territooriumilt röövis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles