Eesti riik jätkab Eston Kohvrile töötasu maksmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver juunikuus Pihkva kohtus.
Eston Kohver juunikuus Pihkva kohtus. Foto: Liis Treimann

Ligi aasta Venemaal vahi all viibinud ning kolmapäeval Pihkva kohtus 15-aastase vangistuse saanud kaitsepolitseinik Eston Kohver saab Eesti riigilt igakuist töötasu ka Venemaal viibimise ajal.

Kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepa sõnul näeb politsei ja piirivalve seadus sotsiaalse tagatisena ette hüvitise politseiametniku hukkumise ja töövõimetuse korral seoses teenistusülesannete täitmisega. Kehtivas õiguses puudub aga regulatsioon sotsiaalsete tagatiste kohta teenistuskohustusi täitvalt politseiametnikult ebaseaduslikult vabaduse võtmisel.

«Eesti õigus ei reguleeri juhtumeid, mil teenistussuhe oleks võimalik peatada või lõpetada või peatada palga maksmine ametnikult ebaseaduslikult vabaduse võtmisel,» märkis Puusepp.

Kuigi avaliku teenistuse seaduse kohaselt peatub ametniku avaliku võimu teostamise õigus ajaks, kui ametnik on arestis või vahi all, siis konkreetsel juhul eeltoodud säte ei kohaldu. «Seda juba ainuüksi põhjusel, et Eesti riik on kinnitust saanud, et Eston Kohvri vägivaldne Venemaale viimine ja seal vangis hoidmine on seadusevastane,» ütles Puusepp BNSile. 

Võttes arvesse, et politseiametniku vabadus võeti Eesti territooriumil teenistusülesannete täitmise ajal ning puudub regulatsioon, mis sellisel juhul teenistussuhteid reguleeriks, asus kaitsepolitsei seisukohal, et politseiametniku teenistussuhe kaitsepolitseiametis jätkub. «See tähendab, et talle jätkatakse ka palga maksmist. Lisaks ütleb avaliku teenistuse seadus, et ametiasutus peab teenistus- ja usaldussuhte raames seisma hea ametniku teenistusalaste huvide eest,» lisas Puusepp.

Eesti kaitsepolitsei teatas mullu 5. septembri õhtul, et sama päeva hommikul kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. Vahejuhtum leidis aset Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel. Inimröövile eelnes Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine. Enne Pihkvasse toomist oli Kohver  Moskvas Lefortovo vanglas.

Pihkva kohus leidis kolmapäeval, et Kohvri süü on tõendatud spionaažis, illegaalses piiriületuses, relva omamises ja selle salakaubaveos ning selle eest peab mees veetmas 15 aastat Venemaal range režiimiga vanglas. Ühtlasi määras kohus Kohvrile 100 000 rubla ehk 1375 euro suuruse trahvi.

Süüdistaja nõudis Kohvrile 16-aastast vangistust ja 200 000 rubla suurust trahvi, seevastu kui Kohver ise end süüdi ei tunnistanud.

Juuli lõpus alanud protsess toimus suletud uste taga.

Kohvrile  on esitatud süüdistus spionaažis, illegaalses piiriületuses, relva omamises ja selle salakaubaveos. Pihkva kohtu andmetest selgub, et Kohvrit  süüdistatakse Venemaa kriminaalkoodeksi paragrahv 276 järgi ehk spionaažis, paragrahv 226 lõige 1 järgi ehk relva salakaubaveos, paragrahv 222 järgi ehk relva kandmises ning üheksas rikkumises paragrahv 322 järgi, mis käsitleb riigipiiri ebaseaduslikku ületamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles