Rahvusvaheline üldsus nõuab Kohvri vabastamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver Moskva Lefortovo kohtus.
Eston Kohver Moskva Lefortovo kohtus. Foto: Jaanus Piirsalu

Pihkva oblastikohtu otsus mõista Eestist röövitud kaitsepolitseinik Eston Kohver 15 aastaks vangi tõi kaasa rahvusvahelise üldsuse kriitilise reaktsiooni Venemaa suhtes ning mitme riigi ja rahvusvahelise organisatsiooni kõrged ametnikud nõudsid tema viivitamatut vabastamist.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini tegi täna avalduse, milles märkis, et Euroopa Liit nõuab Eston Kohvri viivitamatut vabastamist ning tema turvalist Eestisse naasmist.

EL-i välispoliitikajuhi sõnul on Kohvri röövimine ja sellele järgnenud ebaseaduslik kinnipidamine Venemaal rahvusvahelise õiguse selge rikkumine. «Veel enam, härra Kohver on algusest peale ilma jäetud õigusest õiglasele kohtupidamisele. Kohtuasja avalikku arutamist ei toimunud, Eesti konsulil ei lubatud kohtuistungitel viibida ja härra Kohver jäeti ilma adekvaatsest õigusabist,» ütles Mogherini.

Kohvri viivitamatut vabastamist nõudis ka Ameerika Ühendriikide saatkond Tallinnas. «Oleme sügavalt häiritud Venemaa poolt Eston Kohvrile määratud 15-aastasest vangistusest. Kutsume Venemaad üles Kohvrit koheselt vabastama,» teatas saatkond oma Facebooki lehel.

Soome välisminister Timo Soini nõudis kolmapäeval Eston Kohvri viivitamatut vabastamist ja Eestisse naasmise tagamist. «Soome nõuab ikka veel Eesti (kaitse)politseiniku Kohvri viivitamatut vabastamist ja tema turvalist tagastamist Eestile,» ütles Soini Twitteris.

Läti välisministeerium mõistis jõuliselt hukka Pihkva kohtu kolmapäevase otsuse määrata Kohvrile 15-aastane vangistus. «Vastavalt välisministeeriumi kasutuses olevale informatsioonile rööviti ohvitser Eesti territooriumilt, mis tähendab rahvusvahelise õiguse rikkumist. Ka kohtuprotsessi enda juures on tuvastatud mitu rikkumist. Seetõttu tuleb kohtuotsust pidada ebaseaduslikuks ning see tuleks tühistada,» seisis Läti välisministeeriumi teates.

Leedu välisminister Linas Linkevičius kirjutas täna Twitteris, et Vene kohus langetas täna järjekordse ebaseadusliku otsuse. «Röövitud Eesti kaitsepolitseinik E. Kohver mõisteti süüdi kuritegudes, mida ta ei ole kunagi toime pannud,» märkis Leedu välisminister.

Pihkva kohtu otsuse mõistis hukka ka Briti suursaadik Eestis Chris Holtby. «Mõistan hukka Vene kohtu määratud 15-aastase vangistuse Venemaa poolt Eestist ebaseaduslikult röövitud Eston Kohvrile. Ta tuleks koheselt vabastada,» kirjutas Holtby Twitteris.

Kohvri süüdimõistmist taunis ka Briti Euroopa asjade minister David Lidington.

Europarlamendi president Martin Schultzi sõnul näitas Pihkva oblastikohtu otsus seda, et Venemaa õigussüsteem ei ole erapooletu. «Kohvri juhtum näitab ilmekalt, mis on Venemaa õigussüsteemis valesti: röövitud ja ebaseaduslikult kinni peetud Kohver mõisteti 15 aastaks vangi,» kirjutas Schultz Twitteris.

Kohvri vangi mõistmist tauniva avalduse tegi ka Ukraina välisministeerium. «Venemaal ei ole õiglust! Me mõistame hukka Eesti ohvitseri Eston Kohvri ebaseadusliku kohtuotsuse ja tema röövimise Eesti territooriumilt,» kirjutas Ukraina välisministeerium Twitteris.

Läti president Raimonds Vējonis lubas kolmapäeval pärast peaministri Laimdota Straujumaga kohtumist, et Läti osutab Eestile rahvusvahelist abi Venemaal 15 aastaks vangi mõistetud kaitsepolitseiniku Eston Kohvri asjus. Vējonis mõistis kohtuotsuse hukka ja ütles, et otsuse langetamisel eirati rahvusvahelisi norme.

Pihkva kohus mõistis Venemaa poolt röövitud Eesti kaitsepolitseiniku Eston Kohvri kolmapäeval 15 aastaks vangi.

Kohus leidis, et Kohvri süü on tõendatud spionaažis, illegaalses piiriületuses, relva omamises ja selle salakaubaveos ning selle eest peab mees veetmas 15 aastat Venemaal range režiimiga vanglas. Ühtlasi määras kohus Kohvrile 100 000 rubla ehk 1375 euro suuruse trahvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles