250 000 eurot maksnud seapõleti vajas juba remonti

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilne seapõleti.
Mobiilne seapõleti. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Ligi 250 000 eurot maksnud mobiilne seapõleti hakkas oma esimesel tööotsal tõrkuma ning möödunud nädalal käis tootja tehasepraaki likvideerimas.

31. juulil hukati Tartumaal Puhja vallas Rämsi külas sigade Aafrika katku nakatunud farmis ligi 1200 siga.

Vireeni loomsete jäätmete käitlemise tehasest Väike-Maarjast sõitis sama päeva õhtuks kohale mobiilne seapõleti, mis võeti kasutusele esmakordselt.

AS Vireeni juhataja Rait Persidski rääkis, et seapõleti ei saanud kuigi pikalt töötada.

«Ilmnesid häired küttesüsteemis farmis sigade põletamise pidevprotsessi käigus, mistõttu protsess katkestati,» ütles Persidski, kes ei tea täpselt, mitu tundi põleti tegutseda jõudis.

«Häire tekkis sellest, et küttesüsteem hakkas lisaõhku võtma ja selle tulemusena hakkas seade veateateid andma. Kui rike esialgu avastati, tegutses seapõleti ka edasi, aga oli see häiritud olekus ja automaatika ütles lõpuks üles,» rääkis Persidski.

Järgmise päeva õhtul viidi Persidski kinnitusel masin tagasi Väike-Maarjasse.

Persidski sõnul jõuti hinnanguliselt põletis hävitada 20 tonni jäätmeid.

«Kohapeal (farmis, kuhu põleti sõitis – toim.) puudub kaalumise võimalus ja kaalumine ei ole eesmärk. Tähtis on see, et me kiiresti jõuaks saastatud kriisimaterjali hävitada,» selgitas Persidski.

Kokku olid hukatud sead kaalunud umbes 50-60 tonni, millest 35 tonni veeti Vireeni tehasesse. «Seal on meil võimalik täpselt kaaluda.»

Persidski sõnul telliti eelmisel nädalal Inglismaalt tootjatehasest ekspert, kes oli Eestis kaks päeva ja likvideeris tehasepraagi.

«Kuna tegemist oli tootja veaga, siis likvideeriti puudused garantiikorras,» lisas ta.

Põllumajandusministeerium aga kahtleb, kas Vireen jõudis ikka üle 20 tonni sigu rikkis põletis hävitada, mistõttu algatatakse ettevõttes uurimine.

Mobiilne seapõleti soetati käesoleva aasta jaanuaris. Riigi äriühing AS Vireen saab põletusahju kasutada nakkusohtlike seakorjuste hävitamiseks taudipiirkondades, et vähendada sigade Aafrika katku levimise riski.

Mobiilse põletusahju maksumuseks oli 239 034 eurot, millele lisandus 10 000 eurot masina seadistamise kulusid. Valitsus eraldas põleti ostmiseks reservfondist 227 500 eurot.

Põletusahi Hurikan 1000E telliti Inglismaa ettevõttelt Waste Spectrum Environmental.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles