USA kutsus Venemaad üles vabastama vangistatud Kohvrit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge Maja Washingtonis.
Valge Maja Washingtonis. Foto: SCANPIX

Ühendriigid ärgitasid kolmapäeval Venemaad vabastama riigis 15 aastaks vangi mõistetud Eesti kaitsepolitseinik Eston Kohver, nimetades talle esitatud süüdistusi alusetuteks.

«Meile tekitab sügavat muret Eesti sisejulgeolekuteenistuse töötaja Eston Kohvri süüdimõistmine ja 15 aastaks vangi mõistmine Vene kohtus,» ütles USA välisministeeriumi pressiesindaja John Kirby kolmapäeval.

«Kohvri röövimine, kinnipidamine ja nüüd süüdimõistmine alusetute süüdistuste pinnalt näitab õigusriigi põhimõtete jultunud eiramist Vene võimude poolt ning tõstatab tõsiseid küsimusi Venemaa endale rahvusvahelises õiguses võetud kohustuste järgimisest.»

«Meile tekitavad muret teated, et (Eston) Kohver ei saanud adekvaatset õiguskaitset oma advokaadilt, kelle määrasid talle Vene võimud, ning avalikkusel ega Eesti konsulil ei lubatud viibida kohtuistungitel,» lisati ministeeriumi avalduses.

«Me ärgitame taaskord Venemaad käituma oma rahvusvahelistele kohustustele vastavalt ning viivitamatult tagastama Kohver Eestile,» öeldi avalduses.

Pihkva kohus mõistis Venemaa poolt röövitud Eesti kaitsepolitseiniku Eston Kohvri kolmapäeval 15 aastaks vangi.

Kohus leidis, et Kohvri süü on tõendatud spionaažis, illegaalses piiriületuses, relva omamises ja selle salakaubaveos ning selle eest peab mees veetmas 15 aastat Venemaal range režiimiga vanglas. Ühtlasi määras kohus Kohvrile 100 000 rubla ehk 1375 euro suuruse trahvi, teatas Interfax.

Eesti kaitsepolitsei teatas mullu 5. septembri õhtul, et sama päeva hommikul kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. Vahejuhtum leidis aset Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel. Inimröövile eelnes Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine. Enne Pihkvasse toomist oli Kohver Moskvas Lefortovo vanglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles