Medvedev võrdles Gruusia tegevust 9/11 rünnakutega

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Dmitri Medvedev.
Venemaa president Dmitri Medvedev. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Venemaa president Dmitri Medvedev peab eelmisel kuul alanud Gruusia pealetungi Lõuna-Osseetias peaaegu sama vapustavaks sündmuseks nagu seitsme aasta eest korraldatud terrorirünnakud New Yorgis.

 

Medvedev esines sellise seisukohaga täna, kui ta kohtus Moskvas lääne välispoliitika ekspertidega, vahendas AFP.

«Peaaegu kohe nende sündmuste järel torkas mulle pähe, et Venemaa jaoks oli 8. august peaaegu nagu 11. september Ühendriikides,» tunnistas president. «9/11 andis palju kasulikke õppetunde. Ma tahaks, et maailm õpiks ka sellest, mis juhtus augustis,» selgitas ta. «Maailm on muutunud.»

Venemaa saatis eelmisel kuul väed Lõuna-Osseetiasse, põhjendades seda vajadusega kaitsta oma kodanikke rünnakute eest, kuid tungis seejärel edasi sügavale Gruusiasse. Samal ajal haarasid separatistid täielikult oma kontrolli alla ka Abhaasia. Thbilisi süüdistab Moskvat nüüd okupatsioonis.

9/11 terrorirünnakute analoogiat on juba nädalaid kasutanud konflikti kohta Lõuna-Osseetia separatistide liidrid, ent kõrged Vene ametnikud enne tänast veel mitte, kuigi oma sõjalist sekkumist on korduvalt jõuliste avaldustega õigustatud.

Venemaa peaminister Vladimir Putin põhjendas eile Sotšis välisekspertidega kohtudes Moskva kallaletungi Gruusiale hädavajadusega ning süüdistas lääne meediat juhtunu «moraalitus ja ebaausas» kajastamises, vahendas BBC News.

Putini sõnul polnud Venemaal muud valikut kui sekkuda sellesse, mida ta nimetas Gruusa agressiooniks. Putin tõrjus ägedalt tagasi ka Euroopa kriitikat Moskva suunas ebaproportsionaalse jõukasutamise pärast.

«Mida te tahtsite, et me teeksime? Et me vehiksime sulenugadega õhus ja pühiksime verise tati oma ninalt?» küsis Putin. «Kui agressor tuleb sinu territooriumile, siis pead sa teda näkku lööma – agressorit peab karistama,» vastas ta ise oma retoorilisele küsimusele.

Putin lisas, et tegelikult oleksid Vene tankid võinud kergelt vallutada ka Thbilisi, sest nad olid sealt vaid 15 kilomeetri kaugusel, ning kukutada ka president Mihheil Saakašvili, kui seda oleks soovitud.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles