Tunnistaja: Reiljan ei mõjutanud Rävala kinnistu müüki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine keskkonnaminister Villu Reiljan (keskel) ning tema kaaskohtualused vandeadvokaat Tarmo Sild (vasakul)ning ettevõtja Aivo Pärn (paremal).
Endine keskkonnaminister Villu Reiljan (keskel) ning tema kaaskohtualused vandeadvokaat Tarmo Sild (vasakul)ning ettevõtja Aivo Pärn (paremal). Foto: Artur Sadovski

Harju maakohtus täna tunnistusi andnud keskkonnaministeeriumi ametnik Tiit Tamm kinnitas, et toonane keskkonnaminister Villu Reiljan ei mõjutanud kuidagi Rävala 8 kinnistu enampakkumisel võitja valikut.

Ministeeriumi toonane haldusosakonna juhataja asetäitja ja enampakkumise komisjoni esimees Tamm märkis, et Rävala 8 müük ärimees Aivo Pärna esindatavale AS-ile Wipestrex Grupp oli riigile igati tulemuslik.

Tamme sõnul ei mõjutanud enampakkumise käiku ega komisjoni otsuseid ei Reiljan ega ka advokaat Tarmo Sild. «Soodustusi ei tehtud kellelegi, kõik käis võrdse kohtlemise printsiibil,» märkis Tamm.

Tunnistaja sõnul oli ka advokaadibüroo Lextal kaasatud kinnistu enampakkumise korraldamisse kui parima pakkumise teinud advokaadibüroo. Tamm märkis, et ka Lextali valikul ei tulnud suuniseid ministrilt, vaid lähtuti pakkumise hinnast, mis oli kõige soodsam.

Tamm nentis, et kuigi formaalselt tegi parima pakkumise OÜ Realway, jäi mulje, et nad ei soovi enda võitjaks tunnistamist. «Mida lähemale jõudis notari tähtaeg, seda rohkem hakkas Realway kohtusse selle enampakkumisega seoses hagisid esitama,» kinnitas Tamm.

Tamm rääkis, et kuna enampakkumine oli juriidiliselt keeruline, siis langetas komisjon vajalikke otsuseid vastavalt nõustajana kaasatud advokaadibüroo Lextal eksperdihinnangutele.

«Eesti riigi esindajatest komisjon valis välja võitja ja tegi vastava ettepaneku ministrile. Komisjoni keegi mõjutamas ei käinud,» kinnitas Tamm.

Riigiprokurör Triin Bergmanni küsimusele, kas ettevõtja Aivo Pärn koos advokaatidega käis enampakkumise toimumise ajal kohtumas ka minister Villu Reiljaniga, tunnistaja Tamm vastata ei osanud.

Enne tunnistaja Tamme ütluste kuulamist taotles Tarmo Silla kaitsja vandeadvokaat Üllar Talviste, et kohtumaterjalide juurde lisataks tõenditena 31 kirjalikku dokumenti.

Talviste sõnul peaksid dokumendid ja kirjavahetus näitama, et parima pakkumise teinud Realway ei soovinudki võitjaks osutuda ning lõpuks võitjaks tunnistatud Wipestrex Grupp ei olnud «kellegi mahitusel ette tõugatud».

Riigiprokurör Triin Bergmann arvas, et esitatud tõendid on toimikutes kindlasti juba osaliselt olemas, ning pidas nende lisamist ennatlikuks.

Kohus otsustas siiski Talviste esitatud tõendid materjalidele lisada.

Pärna kaitsja vandeadvokaat Maria Mägi tegi uue taotluse jätta süüasja materjalidest tõenditena välja väidetavalt ebaseaduslikult sinna lisatud Pärna ja Silla ning vandeavokaat Daisy Taugi ja Pärna telefonikõneeristus ning üks Taugi SMS-sõnum Pärnale.

Kohus võtab Mägi taotluse suhtes seisukoha hiljem protsessi käigus.

Eelmisel reedel alanud protsessil eitas Reiljan (55) 1,5 miljoni krooni suuruse pistise nõudmist, Sild (32) eitas pistise vahendamist ning Pärn (40) Reiljanile pistise lubamist.

Riigiprokuratuuri süüdistuse kohaselt nõudis Reiljan keskkonnaministrina Tallinnas Rävala puiestee 8 kinnisasja müügi käigus vandeadvokaat Silla vahendusel AS-i Wipestrex Grupp esindajalt Pärnalt 1,5 miljonit krooni pistist.

Uurimisandmetel saanuks Pärna äriühing pistise maksmise korral Rävala kinnisasja omandada soovitud tingimustel ning ühtlasi oleks tagastatud AS-ilt Wipestrex Grupp ära võetud 31,5 miljonit krooni tagatisraha ja OÜ Realway tagatisraha 31,5 miljonit krooni.

Reiljanile sai süüdistuse esitada pärast seda, kui riigikogu võttis temalt õiguskantsler Indrek Tederi ettepanekul saadikupuutumatuse.

Rävala puiesteel asuva keskkonnaministeeriumi endise hoone müügiprotsessi tagamaade uurimiseks käivitas kaitsepolitsei kriminaalmenetluse juba 2006. aastal ja poolteist aastat hiljem tunnistas esmalt kahtlustatavaks Pärna ning hiljem ka Reiljani ja Silla.

Keskkonnaministeeriumi konkursi Rävala 8 kinnistu ostuks võitis 2006. aastal Go Groupi tütarfirma OÜ Realway. Pärast võitu vaidlustas Realway konkursi tulemused ning ministeerium nõudis firmalt sisse enampakkumise tagatisraha 31,5 miljonit krooni.

Firma kaebas riigi kohtusse ning ringkonnakohus otsustas mullu novembris, et keskkonnaministril puudus selle käskkirja andmiseks õiguslik alus ning see on vastuolus riigivara seaduse ja riigivara võõrandamise korra sätetega.

Go Group sai Rävala 8 kinnistu siiski enda valdusesse, kuna samuti enampakkumisel osalenud Go Groupi juhtkonda kuuluva Aivo Pärna firma AS Wipestrex Grupp müüs kinnistu Go Groupile 441 miljoniga edasi. Riigile maksis Pärna firma kinnistu eest 380 miljonit krooni.

Realway pakkumine kinnistu ostuks, millest firma loobus, oli 426 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles