Reinsalu: asutada tuleb riikideülene kohus kommunismikuritegude uurimiseks

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Urmas Reinsalu tahab reformida kõikvõimalikke teemasid, mis tema haldusalasse jäävad.
Justiitsminister Urmas Reinsalu tahab reformida kõikvõimalikke teemasid, mis tema haldusalasse jäävad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Justiitsminister Urmas Reinsalu ütles täna Pilistveres totalitarismiohvrite mälestuseks peetud kõnekoosolekul, et kommunismikuritegusid tuleb uurida sarnaselt natsismikuritegudele.

«Peame andma kommunismikuritegudele rahvusvaheliselt siduva hinnangu ja need üheselt hukka mõistma. Kommunistlike režiimide kuriteod ei kuulu täna ühegi rahvusvahelise kohtu pädevusse. Seetõttu teen ettepaneku sõlmida riikide vahel rahvusvaheline kokkulepe, millega asutatakse eriline riikideülene kohus kommunismi kuritegude uurimiseks sarnaselt natsikuritegudele,» rääkis justiitsminister Urmas Reinsalu.

Ministri sõnul nõuab seda ohvrite mälestus ning uus põlvkond eurooplasi peab võtma vastutuse kommunismikuritegudele hukkamõistva hinnangu andmise eest.

Ettepanekut arutatakse homme Molotovi-Ribbentropi pakti sõlmimise aastapäevale pühendatud konverentsil erinevate riikide esindajate ning totalitarismi kuritegude ekspertide osalusel.   

Reinsalu rõhutas, et on oluline täita ka lubadus rajada riigi 100. aastapäevaks Tallinnasse memoriaal Eestis kommunismi ohvriks langenud inimeste ees. «Me ei pööra minevikule selga. Mälutahvlil peavad olema kirjas kõigi represseeritute nimed,» märkis minister.

Homme tähistatakse esimest korda Eestis üle-Euroopalist Molotovi-Ribbentropi pakti (MRP) sõlmimise aastapäeva kell 12 Vabadussõja võidusamba juures algava totalitarismiohvrite mälestustseremooniaga ning kell 13 algava rahvusvahelise konverentsiga Okupatsioonide muuseumis.

23. augustil 1939. aastal sõlmisid natslik Saksamaa ja kommunistlik Nõukogude Liit Molotovi-Ribbentropi pakti, mille salajane lisaprotokoll lõi aluse iseseisvate riikide annekteerimiseks ja okupeerimiseks ning käivitas sündmuste ahela, mille käigus pandi laias ulatuses toime kommunismi ja natsismi kuritegusid. Tänavu möödub pakti sõlmimisest 76 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles