NASA: Kuul leidub hõbedat ja elavhõbedat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuu
Kuu Foto: SCANPIX

Mitmetes lauludes on kirjas, et Kuu on hõbedane.

USA kosmoseagentuuri NASA kinnitusel vastab see tõele, kuna Maa kaaslasel leidub hõbedat ja elavhõbedat, edastab AFP.

Teadlased jõudsid avastuse jälile möödunud aastal, kui NASA Kuu uurimise satelliit  (LCROSS - Lunar Crater Remote Observation and Sensing Satellite) saatis  Kuu Cabeus kraatrisse uurimisraketi Centaur.

Eesmärgiks oli teha kindlaks, kui palju võib selles Kuu lõunapooluse lähistel asuvas 100 meetrise diameetriga kraatris veejääd leiduda. See kraater asub Kuu nii-öelda varjatud poolel ning temperatuur võib seal langeda kuni miinus 238 kraadini.

Raketi ja kraatri kokkupuutel tekkis 30-meetrise diameetriga ja ligi kahe meetri sügavune auk.

Lisaks veejääle leiti Kuu kraatrist ka süsinikmonoksiidi ehk vingu, ammoniaaki, magneesiumi, kaltsiumit, hõbedat ja elavhõbedat.

NASA uurijate arvates on Cabeus kraatris veejääd umbes 5,6 protsenti.

Hõbedat on kraatris väikestes kogustes ja mitte sellisel kujul, et seda saaks seal kaevandada. Elavhõbedat leidub märgatavalt rohkem ja teadlased peavad seda mitte just positiivseks leiuks.

«Elavhõbedast saab oht siis, kui me tahame Kuule saata uurimismeeskonnad,» selgitas USA Texase Southwest Research instituudi teadlane Kurt Retherford.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles