Reformierakonna toetus jätkas reitingu edetabelis tõusu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Mumm / Postimees

BNS-i tellitud TNS Emori uuringu kohaselt kasvatas erakondade reitingu edetabelis kindlalt juhtiv Reformierakond oktoobris oma populaarsust 41 protsendini.

Kui juunis toetas Reformierakonda 35, juulis 37 ja augustis 39 protsenti, siis septembris langes partei populaarsus ühe protsendipunkti võrra 38ni. Oktoobris on erakond oma toetajaskonda siiski taas kasvatanud, jõudes 41 protsendini.

Reformierakonna toetus pole nii kõrge olnud alates 2007. aastast, mil partei aasta keskmine toetusprotsent ulatus 38, sealhulgas teisel poolaastal 41 protsendini. Kõige rohkem, 45 protsenti inimesi toetas erakonda 2007. aasta mais vahetult pärast massirahutuste järgset pronkssõduri kuju teisaldamist Tõnismäelt kaitseväe kalmistule.

Parteide reitingu edetabelis Reformierakonnale järgneva Keskerakonna toetus, mis augustis ja septembris püsis 25 protsendi piirimail, on oktoobris ühe protsendipunkti võrra vähenenud. Nüüd toetab erakonda uuringu kohaselt 24 protsenti vastanutest ehk sama palju kui tänavu juulis.

Reformierakonnaga koos koalitsioonis oleva Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) populaarsus on oktoobris samuti veidi vähenenud. Kui juulis pooldas erakonda 18, augustis 14 ja septembris 19 protsenti, siis praegu on parteil toetajaid 16 protsenti, nagu oli ka mais ja juunis.

TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog märkis, et Reformierakonna reitingu protsentuaalne väärtus on lähedane 2007. aasta kevad-suve kõrghetkele, samas kui Keskerakonna positsioon pole viimase nelja kuuga oluliselt muutunud. «IRL-i vahepealne tõus oli jällegi ajutine ning nende reiting jätkab muutumist vahemikus 14-19 protsenti,» ütles ta.

Reformierakonna positsiooni paranemine on Voogi hinnangul seotud partei üldise kuvandiga, mis praegu on potentsiaalse valija jaoks oluliselt parem kui lähimatel konkurentidel ja soodustab valiku tegemist nende kasuks.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles TNS Emor 29. septembrist 20. oktoobrini 795 valimisealist kodanikku. Neid vastanuid, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli oktoobris 39 protsenti. Viimaseid erakondade toetusprotsentides ei arvestata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles