Kaljurand: Venemaa peab kõik õigusvastaselt kinnipeetud Ukraina kodanikud koheselt vabastama

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina filmirežissöör Oleg Sentsov Doni-ääreses Rostovis kohtusaalis.
Ukraina filmirežissöör Oleg Sentsov Doni-ääreses Rostovis kohtusaalis. Foto: SCANPIX

Eesti mõistab hukka Ukraina kodanike Oleg Sentsovi ja Alexander Kolchenko õigusvastase süüdimõistmise Venemaa sõjaväekohtu poolt, teatas välisminister Marina Kaljurand.

Ukraina kodanike seadusevastane vahistamine Venemaa poolt ebaseaduslikult annekteeritud Krimmis ning nende üle kohtupidamine on välisministri sõnul rahvusvahelise õiguse ja inimõiguste rikkumine.

«Venemaa peab järgima rahvusvahelisi kohustusi ning vabastama koheselt kõik õigusvastaselt kinnipeetud Ukraina kodanikud,» lisas Kaljurand.

Vene sõjaväekohus mõistis Ukraina filmirežissööri Oleg Sentsovile Krimmis terroriaktide kavandamises süüdistatuna 20 aastaks vangi. Sentsov ja teine Krimmist pärit ukrainlane Aleksander Koltšenko võeti vahi alla 2014. aasta mais. Neid süüdistatakse Kremli-meelse partei kontori süütamises ja kavatsuses õhkida Lenini kuju Krimmi suurimas linnas Simferopolis.

Krimmi annekteerimist vastustavale Koltšenkole nõutakse 12-aastast vangistust.

Mõlema mehe üle mõistetakse kohut, nagu oleksid nad Venemaa kodanikud, ehkki kumbki ei ole kunagi Vene kodakondsust taotlenud. Toetajate väitel on kohtuasi fabritseeritud ning Sentsovi ja Koltšenko vabastamist on nõudnud nii Euroopa Liit kui ka USA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles