Läti president toetab burkakeeldu: ma ei taha, et meie regioonis ohutase tõuseb

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Raimonds Vejonis.
Läti president Raimonds Vejonis. Foto: SCANPIX

Läti president Raimonds Vējonis ütles teisipäeval uudisteagentuurile AP, et riigi seadusandjad peavad burkakeelu üle veel otsuse langetama, kuid ta isiklikult toetab seda.

Vējonis tõi välja, et kõnealuse keeluga on seotud julgeolekuküsimused. «Ma ei taha, et keegi pingestaks olukorda ja tõstaks meie regioonis võimalikku ohutaset. See on minu isiklik arvamus ja sellepärast ma toetan burkakeeldu,» ütles president.

Vējonis ütles juba möödunud nädalal ajakirjanike küsimustele vastates, et suhtumises nägu varjavasse moslemiriietusse tuleb saavutada selgus. Tema sõnul peaks Läti hoiduma olukorrast nagu Prantsusmaal, kus nägu varjavate riiete keelustamist hakati arutama alles siis, kui moslemikogukond oli juba tekkinud.

«Meil on praegu aega seda arutada, kujundada välja oma ühine seisukoht, nii et saaksime iga usu esindajatele Läti positsiooni teatavaks teha,» rääkis president.

Riigipea on öelnud juba varem telekanalile LNT, et tema isiklikult pooldab nägu katva riietuse keelustamist avalikes kohtades, kuid peab õigeks asja eelnevat arutamist.

Läti on nõustunud vastu võtma 250 pagulast.

Leedu peab enne pagulaste vastuvõtmist tõhustama turvameetmeid ja uuendama pagulaste riietust, eelkõige burkat, puudutavat seadusandlust, ütles möödunud nädalal seimi riikliku julgeoleku- ja kaitsekomisjoni esimees Artūras Paulauskas.

Leedu peab lisaks pagulaste heaolule hoolitsema ka riikliku julgeoleku eest ning näokatete kandmise keelustamine on üks ennetusmeetmetest, millega tagatakse julgeolek siis, kui tulevad põgenikud islamiusulistest riikidest, lisas Paulauskas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles