Õpetajate miinimumpalk on pooleteist aastaga tõusnud 26 protsenti

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Üldhariduskoolide õpetajate töötasu kasvab jätkuvalt, miinimumpalk on pooleteise aastaga kasvanud 26 protsenti ning keskmine palk 17 protsenti.

Viimase viie aastaga on õpetajate keskmine palk kasvanud ca 40 protsenti, selgub haridusministeeriumi haridusnäitajate kokkuvõttest.

2015. aasta esimese kuue kuu seisuga on õpetaja palk keskmiselt 1087 eurot ning sellest aastast on õpetajate miinimumpalk 900 eurot.

Õpetajate ametikohtade ja õpilaste suhtarv on langenud väga madalale – viimastel õppeaastatel on see olnud ligikaudu 12 õpilast õpetaja ametikoha kohta, kui 15 ja enam aastat tagasi ulatus pea 19 õpilaseni õpetaja ametikoha kohta.

Õpetajate puhul vajab tähelepanu see, et peaaegu pooled neist töötavad osakoormusega. Nende hulgas on teadlikult väiksema koormusega tööle asunuid (nt gümnaasiumites valikaineid andvad õpetajad). TALISe uuring, (mis keskendub 7.-9. klassi õpetajatele) näitab aga, et paljud osakoormusel olevatest õpetajatest sooviksid töötada täiskoormusega. Osakoormuse peamine põhjus on õpilaste arvu järsk vähenemine viimastel aastatel, millele pole hariduskorraldus ning koolivõrk veel järele jõudnud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles