Leedus on tänavu seakatku tõttu surnud 27 siga

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sead. Pilt on illustratiivne.
Sead. Pilt on illustratiivne. Foto: Marianne Loorents

Leedu toidu- ja veterinaarameti kinnitusel on tänavu tabanud katk kümmet majapidamist, kus on hukatud või katku surnud kokku 27 siga.

Leedu toidu- ja veterinaarameti eriolukorra juhtimise osakonna juht Marius Masiulis rääkis, et tänavu avastati esimesed seakatku surnud metssead juuli lõpus. Sel aastal on katk tabanud ka kümmet majapidamist, kus on hukatud või surnud 27 kodusiga.

«Sel aastal on Aafrika sigade katku registreeritud vaid väikefarmides, kus pole olnud rohkem kui kolm siga,» nentis Masiulis, kelle sõnul on viiruse farmidesse toonud enamasti inimesed või on sigu peetud väljas ja nad on kontaktis olnud haigete metssigadega.

Nii nagu Lätis, domineerivad ka Leedus väikefarmid. Erinevalt Eestist on naaberriikides suurfarme vähe.

Mullu, kui seakatk Leetu jõudis, nii õnnelikult ei läinud. See tabas mullu juulis suurt seafarmi, kus oli 19217 siga. Kõik need hukati ja maeti maha.

Tänaseks on Leedus registreeritud 64 piirkonda, kust on leitud 77 seakatku haigestunud metssiga. Neist 47 leiti surnuna ja 30 kütiti.

Läti toidu- ja veterinaaramet kinnitas eelmisel nädalal, et tänavu on seakatku tõttu surnud 55 kodusiga.

Läti toidu- ja veterinaarameti direktor Edvins Oslevskise sõnul avastati eelmisel aastal ka Lätis suurematest farmidest 32 katkukollet, mille tulemusena hukati 583 siga. «Ligi 88 protsenti meie farmidest on sellised, kus kasvab alla kümne sea, ka nemad peavad suurfarmidega võrdsetel alustel järgima väga rangeid reegleid,» kinnitas Oslevskis.

Masiulis kinnitas samuti, et kõikides Leedu farmides on kasutusele võetud väga karmid bioohutusnõuded. Samuti järgitakse piiranguid, mis kehtestatakse tsoonides, kust katk avastatakse.

Katk on tänaseks hävitanud juba 16 Eesti farmi ning ühe kuuga on surema pidanud üle 20 000 sea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles