Parlamendierakonnad on presidendivalimiste suhtes äraootaval seisukohal

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jaanus Lensment / Postimees

TNS Emori uuringu kohaselt näeks rahvas uue riigipeana Marina Kaljuranda, Edgar Savisaart või Siim Kallast. Postimees uuris, milline on aga järgmisel suvel presidenti valivate erakondade nägemus võimalikest kandidaatidest ning eelseisvast valimisprotsessist.

Sotsid ja Eiki Nestor

Erakonna peasekretär Inara Luigase sõnul pole sotsid võimaliku presidendikandidaadi ülesseadmise teemadel veel arutelusid pidanud, kuid sellest hoolimata on parteisiseselt korduvalt üles kerkinud praeguse riigikogu esimehe Eiki Nestori võimalik kandidatuur. «On räägitud, et Eiki Nestor poleks sugugi halb kandidaat,» kinnitas Luigas.

Meediasse jõudnud spekulatsioonide kohaselt toetaks Nestori kandidatuuri ka teised valitsuserakonnad kuna nii lepiti koalitsioonikõneluselt suusõnaliselt kokku. Luigas teatel pole selline informatsioon temani jõudnud, kuid koalitsiooniparteide omavahelist mõttevahetust Nestori teemadel siiski välistada ei saa. «Kui tema kandidatuuri koalitsioonilepingu koostamisel arutati, siis on tegu väga kitsa ringi kokkulepetega, mida pole tõstatatud ühelgi erakonnasisesel koosolekul,» ütles ta.

Nestor ise enda kandidatuuri puudutavate kokkulepete olemasolusse ei usu: «koalitsioonileppe tegemine on üks suur kompromiss, seetõttu ei panda selle sõlmimisel lauale neid teemasid, mis võivad segada leppe saavutamist,» selgitas ta.

Luigase sõnul on sotside ridadest võimalik leida aga ka teisi väärikaid kandidaate. «Arvan, et meie ridadest sobiks presidendiks väga hästi ka Marju Lauristin,» sõnas Luigas. «Usun, et  Eesti ühiskond on naispresidendi ametissesaamiseks valmis. Vajame inimest, kes ühelt poolt tunnetaks oma südame ja hoolivusega sotsiaalseid probleeme, kuid teisalt omaks otsuste langetamisel mõjuvõimu ning suudaks need ka tulemuslikult ellu viia,» kirjeldas ta omadusi, mis tulevasel presidendil olemas võiksid olla.

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond toetab laiapõhjalist arutelu

EKRE juhatuse liige Martin Helme kinnitas, et erakond kavatseb uue riigipea valimistel aktiivselt kaasa rääkida. Tema sõnul pole esmatähtis erakondliku kandidaadi läbi surumine, vaid see, et tulevane president oleks päevapoliitiliselt sõltumatu. «Järgmine president ei tohi olla koalitsiooni tagatoas kokkulepitud Reformierakonna käpik,» ütles ta.

Helme on kindel, et riigikogus presidenti ära valida ei õnnestu ning see võib esile tuua veelgi uusi kandidaate.  «Usume, et kerkib veel nimesid, kes on nii populaarsed kui valitavad,» märkis ta. Seetõttu pole Helme sõnul ka konkreetse kandidaadi esitamise või toetamisega mõtet kiirustada. «Oleme erakonnas võimalikke kandidaate põgusalt arutanud, kuid pole veel kellelegi pidama jäänud, võimalik et koondume ka mõne parteivälise kandidaadi taha,» rääkis ta, lisades et praegu on sellest veel vara rääkida.

«Anname endale nii oma suurusest kui hääletamise matemaatikast aru ning seetõttu pole oma inimese läbi surumine meie prioriteet,» lõpetas Helme.  

Keskerakond toetab jätkuvalt presidendi otsevalimisi

Keskerakonna peasekretär Priit Toobali arvates pole Emori uuringul erilist tähtsust kuna Eestis ei ole rahval võimalik presidenti valida. «Täna lepitakse kandidaat kokku erakondade tagatubades,» ütles ta, viidates et Keskerakond on alati olnud riigipea otsevalimiste toetajaks.

Ka Toobal usub, et presidendivalimine jõuab riigikogust valijameesteni, kuid konkreetsetest kandidaatidest, keda partei võiks toetada, ta veel rääkida ei taha. «Kogu teemast on Reformierakonna juhtimisel liiga vara rääkima hakatud, ilmselt nad tahavad tähelepanu pärisprobleemidelt kõrvale juhtida, kuid Keskerakond sellega kaasa ei lähe,» lausus ta.

Samas on peasekretär kindel, et valijameeste kogus on Keskerakonnal head võimalused valiku mõjutamiseks. «Oleme nii populaarne ja suur erakond,» lõpetas ta.

Reformierakonna laual on endiselt kolm kandidaati

Reformierakonna peasekretär Martin Kukk leiab samuti, et praegu on veel vara konkreetsetest erakondlikest kandidaatidest rääkida. «Siim Kallas, Marina Kaljurand ja Urmas Paet on kõik väga väärikad kandidaadid presidendi kohale,» viitas ta aga nimedele, mida parteisiseselt on arutatud.

Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) ning Vabaerakond on äraootaval seisukohal

IRLi esimees Margus Tsahkna konkreetseid nimesid ei nimetanud, kuid kinnitas, et erakond kavatseb kindlasti oma kandidaadi esitada. «Praegust poliitilist seisu ja riigikogu kohtade jaotust vaadates on selge, et suure tõenäosusega presidenti parlamendis ära ei valita, valijameeste kogus on IRL-il aga väga suur osakaal,» pidas Tsahkna erakondliku kandidaadiga väljatulemist õigustatuks. Tema arvates tuleb lisaks esitatava nime populaarsusele hinnata ka seda, kes on Eestile parim president.

Vabaerakonna liider Andres Herkel ei soostunud presidendivalimiste teemat kommenteerima. «Kahtlemata on mul oma seisukohad ja eelistused, kuid iga EMOR-i küsitluse peale ei hakka ma midagi arvama,» ütles Herkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles